Alla har nog varit med om att bränna vid smör på spisen. När jag flyttade till Stockholm så bodde jag hos en vän till familjen som heter Iris, hon är idag 98 år. Hon och jag skulle äta någon rätt med brynt smör. Hon ställde kastrullen på spisen och drog på gasen. Med gas får man passa vid spisen för det går fort, precis som med induktion. Hon gick iväg en kort stund och sekunden senare slår eldlågor upp ur kastrullen. Hon var snabbtänkt och slängde på ett kastrullock så ingenting hände mer än att det var rök i hela lägenheten och kastrullen bäcksvart. Men nu ska det inte behöva gå så långt för att få till det trendiga smöret som alla pratar om. Gott till sillen, grönsakerna, fisken eller köttet. Se recept nedan!
Recept på brynt smör
Du behöver: 250 g osaltat smör
1. Smält så mycket smör du behöver i en kastrull på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta. På det sättet undviks att partiklarna lägger sig på bottnen och blir brända.
2. Smöret ska brynas jämnt. Efter ett tag börjar en nötaktig doft sprida sig och smöret går från gult till ljusbrunt.
3. Ta av kastrullen innan smöret blir bränt och häll upp det i en skål eller kanna. Om det får vara kvar i kastrullen kommer den värme som finns i kastrullen fortsätta bryna det en stund, vilket kan vara förödande. Kan förvaras i tättslutande burk lång, lång tid.
Receptet kommer från www.dn.se Johan Hedberg
Sill med brynt smör
Portioner: 4
4 matjessillfiléer, ca 400 g, 2 hårdkoktaägg, hackade, 1 liten rödlök, hackad, 1 dl hackad dill, 1 dl hackad persilja, 75 g smör.
Skölj av matjesfiléerna och skär dem i bitar. Lägg upp sill, hackat ägg, rödlök och kryddgrönt i rader på ett fat och häll brynt smör över.
Servera med färskpotatis
Foto: Olof Abrahamsson www.hemmetsjournal.se