TVÅ OLIKA GAZPACHO! RÖD & GRÖN!

aug 6, 2019 | Soppor

Hej alla! Här kommer två röslag på en gazpacho. En röd och en grön. Båda är väldigt goda och står sig själva som egen måltid.  Men kan även funka som en del av en buffé eller som förrätt. Den gröna är tänkt som ett tillbehör på kräftskivan och den röda äter vi gärna som lunch heta sommardagar. Smaklig spis!

GAZPACHO MED RÄKOR

4 personer

Du behöver:

  • 1 dl tomatjuice
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 gul spetspaprika
  • 1/2 gurka
  • 1 ask körsbärstomater, ca 200 g eller 200 g vanliga tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • några droppar tabasco

Garnering

  • 1 dl nyskalade räkor
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk olivolja

Mixa samtliga ingredienser till soppan i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaksätt med salt, svartpeppar och tabasco. Servera med en klick matlagningsyoghurt och räkor. Ringla över olivolja. Servera en varm sommardag.

GRÖN GAZPACHO

Soppa för 5-6

1 grön paprika
1 grön chili
3-4 salladslökar

1 gurka

2 stjälkar bladselleri

2 skivor halvtorrt surdegsbröd

75 g skållad, grovhackad mandel

1 avokado i bitar

ca 100 g bladspenat, ansad och sköljd

en handfull blad av persilja, mynta eller koriander

1-2 skalade vitlöksklyftor i skivor

1-2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger

4-5 msk mild och gott olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

ca 1 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %

ca 4 dl vatten

brödkrutonger

Gör så här:
Kärna ur paprikan, skär den grovt och lägg ner bitarna i en mixer. Kärna också ur den finstrimlade
chilin. Tärna gurkan. Ansa salladslökarna och hacka den grovt. Skala selleristjälkarna lätt med en potatisskalare

för att få bort eventuella trådiga delar, skär sellerin i bitar. Lägg allt det skurna i mixern.

Lägg också i det torra brödet (utan kanter) i bitar, hackad mandel, avokado, gröna blad av olika slag, vinäger och olivolja, yoghurt samt vatten. Kör det hela till en krämig soppa. Stanna maskinen, lägg i den skivade vitlöken och mixa lite till.
Smaka av med smulat flingsalt och svartpeppar. Kanske behövs lite mer vinäger dessutom. Om soppan är för tjock så späd lite med vatten.

Servera gazpachon kall, med några droppar olivolja och några fina örtblad. Och gärna med lite finhackad grön paprika och krispiga brödkrutonger. Eller istället med rostat surdegsbröd och en god ostbit.

IMG_7646 IMG_7653 IMG_7659 IMG_7662 IMG_7663