Tvättråd för den som kladdar ner sig!

jun 17, 2014 | Gott och blandat

Kladda ner sig händer även den bästa. Här kommer goda råd när det gäller fläckborttagning.

Svåra fläckar eller plagg som luktar illa.
Att ta hand om sina kläder behöver inte vara svårt.
Här är listan med alla smarta tips som hjälper dig.

Klädvård behöver inte vara så komplicerat och har dessutom en stor fördel – det kan få dina plagg att räcka längre. Det bästa tipset är att alltid kolla tvättråden innan du slänger in dina kläder i maskinen. På så sätt minskar du risken för att slita på plaggen och i värsta fall krympa dem.

Här är fler smarta tips:
1. Lägg in din mohair- eller angoratröja i frysen i en sluten påse. Låt den ligga där i några timmar. Då fäller den mindre.
2. Har du fått fläckar på din mockajacka, använda brödsmulor och skrubba försiktigt.
3. Om du har ett plagg som luktar mycket svett kan du prova med att dutta lite ättika på problemområdet innan du slänger in plagget i tvättmaskinen.
3. Har du fått en blodfläck på tröjan, blötlägg den i kallt vatten med flytande tvättmedel en stund. Tvätta sedan som vanligt.
4. Har du fått tuggummi på byxorna, lägg dem i en påse i frysen i någon timme så att tuggummit blir hårt. Sedan går det lätt att ta bort det.
5. Ska du tvätta något ömtåligt plagg, lägg det gärna i en tvättpåse, innan du slänger in det i maskinen.
6. Tvätta inte dina kläder i onödan. Många plagg blir fräscha igen om du vädrar dem. Du sparar både på plaggen och gör miljön en tjänst.
7. Har du fått läppstift på kragen, förbehandla med lite tvättmedel som du späder ut med vatten. Lägg sedan in plagget som vanligt i maskinen.
9. Ett klassiskt knep för rödvinsfläckar är att strö salt eller potatismjöl på problemområdet, så fort som möjligt efter det att olyckan inträffat.
10. Har du fått olja på kläderna, testa att strö på lite babypuder och låt det verka över natten.
11. Glöm inte att alltid tömma fickorna på alla plagg innan du slänger in dem i tvättmaskinen – både för maskinens och plaggens skull.

tvätt

Tvätt som hänger ut från fönster i Italien.