Hög tårtbotten

Hög tårtbotten

Fira nationaldagen med en härlig tårta. Baka den själv eller ta genvägen och köp färdiga bottnar och fyll med din favoritfyllning och toppa med färska jordgubbar och bär. Här kommer ett recept på en hög tårtbotten som är riktigt bra.

Recept tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 1/4 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 °C

2. Klä en tårtform ( 20 cm) med bakplåtspapper.

3. Vispa ägg och socker länge, med elvisp. Vispa cirka 10 minuter, så att äggskummet blir pösigt. Det är det här momentet som sätter förutsättningarna för hur stor volym din tårtbotten kommer få.

4. Blanda i annan bunke, mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsockret.

5. Sila ner mjölblandningen i äggskummet med en finmaskig sil, för att slippa stora mjöl klumpar. Vänd sedan runt mjölblandningen försiktigt, gärna med en slickepott. Om smeten vispas för länge, så sjunker tårtbotten ihop och blir platt.

6. Häll ner smeten i formen.

7. Grädda i cirka 40 minuter, i nedre delen av ugnen.

8. Känn av med sticka om den är klar.

9. Tag ut tårtbotten från ugn och vänd den upp och ner på ett fat eller en bricka, på en gång. På så sätt sjunker den inte ihop i mitten.

10. Låt svalna av helt.

Snabb mangoglass

Snabb mangoglass

Mixa ihop den här snabba glassen som bara är på två ingredienser. Toppa den gärna med lite rostade kokosflingor eller chiafrön för lite mer crunch. Gillar du hetta är det gott att strö lite chiliflakes på glassen. Lika gott till efterrätt som till frukost en varm sommardag!

Mangoglass

  • 250 g fryst mango
  • 250 g vaniljkvarg
  • Förslag på topping: Rostade kokosflingor, chiafrön, chiliflakes för hetta, hallon m.m

Häll upp de frysta mangobitarna och kvargen i en matberedare och mixa tills det är en slät smet. Vid behov ställ in i frysen en stund innan servering. Lägg upp i portionsskålar och toppa med det du önskar. Ät och njut!

Shandy – Läskande öldrink

Shandy – Läskande öldrink

Läskande öldrink med frisk smak av citrus som är perfekt för den som vill ha en svagare drink eftersom man blandar hälften öl hälften läsk. Men i det är receptet är den helt utan alkohol. Gillar du ingefära kan du byta ut läsken mot Ginger Joe.

Du behöver till 4 personer

  • 2 flaskor (à 33 l) ljus öl
  • 2 burkar läsk 7 up eller sprite
  • Citron
  • Is

Lägg is i ett högre glas. Häll upp den svala ölen till hälften i glasen. Fyll på med 7 up/sprite och lägg ner en citronskiva. Drick och njut!

Chokladkräm på keso

Chokladkräm på keso

Proteinrik chokladkräm som du gör på keso och toppar med nötter och bär. Lägg den i frysen en stund så har en god chokladglass.

Du behöver

  • 250 g keso
  • 2 msk kakao
  • 1 banan
  • ev en gnutta vaniljpulver

Toppa med hackade valfria nötter, chiafrön, hallon, bananskivor, honung eller lönnsirap.

Mixa ihop keso, kakao och vaniljpulver till en slät kräm. Servera i skålar och lägg på valfri topping.

keso_chokladkräm
keso_chokladkräm