Pickelspizza

Pickelspizza

Härlig smördegspizza som får mig att drömma mig bort till en varm sommardag med härliga vänner. Men den är lika god vare sig det är sommar eller vinter, varm som kall.

Ingredienser:

  • 1 förp smördeg
  • 1 burk crème fraîche
  • 1 förp Västerbottensost, riven
  • 5-7 saltgurkor
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rulla ut smördegen på en plåt. Nagga degen med en gaffel.
  3. Smeta på crème fraîche och strö över osten.
  4. Skiva gurkorna och lägg dem på pizzan, det ska vara tajt mellan skivorna.
  5. Baka pizzan i ugnen i ca 25 minuter.
  6. Låt svalna något innan du delar den och serverar. Den är lika god varm som kall!

Receptet kommer från Köket och Jessica Frej.

Glögg

Glögg

Finns det något som smaker och doftar mer jul än glögg. Jag brukar tjuvstarta redan i november när kylan kommer. Här kommer en variant som går bra att göra på vinet du önskar, med eller utan alkohol.

Du behöver:

  • 1 flaska rött vin. alt alkoholfritt
  • 1/2 apelsin i skivor
  • Kanelstång
  • Stjärnanis
  • Kryddnejlika, hela
  • Russin

Gör så här:

  1. Värm vinet på svag värme med apelsinskivor och kryddor. Njut av doften som sprider sig i hemmet.
  2. Låt kastrullen stå kvar och dofta hela kvällen. Smaka av med honung eller socker innan servering.
  3. Fyll på med nya apelsinskivor och russin innan du häller upp i glas.

Wienerbröd/crossiant med saffran

Wienerbröd/crossiant med saffran

Sväng ihop gyllene wienerbröd eller crossianter med mandelmassa till jul.

Ingredienser till ca 30 st

  • 50 gjäst
  • 2,5 dl vatten – kallt 
  • 2 pkt saffran – (à 0,5 g) 
  • 50 g smör – rumsvarmt 
  • 2 ägg – stora eller 3 små 
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl – (660 g) 
  • 400 g smör – kylskåpskallt
  • FYLLNING
  • 150 g saltat smör
  • 200 g mandelmassa

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, ägg, socker och salt. Häll i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen ca 30 min.

Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en rektangel, ca 30 x 45 cm. Lägg bakplåtspapper på 400 g smör och platta till med kaveln så att det blir knappt hälften så stort som degen. Lägg smörplattan på ena hälften av degen, spara en kant på 2–3 cm, och vik över den andra halvan av degen. Tryck till lätt med kaveln och kavla ut på bredden.

Vik in kanterna av degen mot mitten så att de går helt omlott och kavla försiktigt ut igen.Upprepa detta två gånger till, vänd degen ett halvt varv efter varje gång och mjöla lätt. Om degen känns mjuk, sätt in den i kylen emellanåt. Lägg den i kylen ca 15 min.

Sätt ugnen på 250°. Ta fram degen och lägg den på arbetsbänken. Kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 60 cm. Bred på blandningen. Rulla ihop skär 2 cm tjocka bitar och lägg skärytan nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 15 min. Pensla med äggvita. Grädda i nedre delen av ugnen 8–10 min. Låt wiener­bröden svalna på galler.

saffrancroissant

Värmande äppeldryck

Värmande äppeldryck

Julen närmar sig och snön lyser upp mörkret. Vad är mysigare än att värma sig med en god äppeldryck med julens kryddor. Ta med den på utflykten i en termos eller drick den istället för glögg.

Ingredienser:

  • 1 liter torr äppelcider
  • 1 dl farinsocker
  • 2 st kanelstänger
  • Skivad färsk ingefära, ca 5 cm
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 1/2 tsk nejlika
  • 2 stjärnanis
  • Kanel, farinsocker och citron

Gör så här:

Förbered glasen med att blanda ihop lite farinsocker med kanel på en tallrik. Gnid in kanten på glaset med citron. Doppa glaset i sockerblandningen. Häll upp alla ingredienser i en kastrull och hetta upp pålägg värme till det är tillräckligt varmt (det ska ej koka).

Sila av och häll upp i glas. Garnera med fler kanelstänger, stjärnanis och ev äpple.

Drick och njut!

Äppeldryck varm