Värmande äppelglögg

Värmande äppelglögg

Så fort hösten är här längtar jag efter julens dofter och smaker. Idag kunde jag inte hålla mig längre utan värmde äppeljuice med lite glöggkryddor. Perfekt att värma sig med när regnet smattrar på taket. Fyll en termos och ta med på höstens utflykter.

Ingredienser:

  • 1 liter äppeljuice eller äppelmust
  • 1 påse glöggkryddor

Gör såhär:

Värm juicen i en kastrull och lägg ner kryddorna. Låt det koka upp så kryddorna får smaksätta juicen.

Servera i värmetåliga glas eller muggar. Lägg gärna i en äppelskiva och clementinskiva.

Drick och njut!

äppelglögg
Hedvigsoppa

Hedvigsoppa

Soppornas tid är nu och är en perfekt måltid att samlas kring när dagarna blir kortare. Dagens soppa önskade min yngsta son till middag och är en favorit hos honom. Och det är mycket tack vare skolan han går på för där är den här soppan en favorit bland eleverna har jag förstått. Bra jobbat av kocken!

Ingredienser 4-6 pers

  • 1-2 gula lökar, skalade och hackade
  • 500 g nötfärs
  • 500-600 g vitkål, strimlad
  • 3 st morötter, skalade och skurna i slantar
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade och fint hackade
  • 1 liter vatten
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt & svartpeppar

Gör så här

Hetta upp en klick smör eller olja i en stor kastrull som rymmer minst 3 liter (gäller en sats).

Lägg i den hackade löken och nötfärsen. Salta och peppra. Sänk värmen så det inte blir bränt och stek tills löken blivit genomskinlig, rör om då och då. Stek gärna färsen i omgångar.

Tillsätt vatten och buljongtärningarna. Låt koka upp.

Tillsätt vitkål, morötter, vitlök och tomatpuré och rör om

Låt koka på svag värme ca 10 minuter tills kålen mjuknat.

Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna hedvigsoppan med en klick creme fraiche och ett gott nybakat bröd.

hedvigsoppa

Enkel äppelpaj

Enkel äppelpaj

Hösten är här med hög luft och all härlig frukt. Äpplen är en favorit och det finns mycket gott man kan göra med äpplen. Den här förenklade pajen gör jag ofta och varierar med kryddor, frön och nötter. Den är god att servera som frukost tillsammans med yoghurt eller som topping på gröten. Testa du med!

Ingredienser till en pajform

  • ca 7 äpplen
  • 1 msk kanel
  • 1-2 msk ljust muscovadosocker eller honung
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • Ett lagar hyvlat smör (hyvla smör med en osthyvel och lägg det som översta lagret innan pajformen åker in i ugnen.

Tips! Om du inte har kanel hemma, testa gärna med kardemumma med då ca 2 tsk, eller ingefära. Variera med frön, nötter. eller kokos beroende på vad du har hemma.

Gör så här:

  • Skölj och kärna ur alla äpplen. Låt skalet vara kvar och skär dom i bitar. Inte så noga hur dom ser ut. Strö över kanel och socker eller honung, vetemjöl. Vänd runt så allt blandar sig. Fördela havregrynen jämt. Hyvla över smör med en osthyvel och lägg en jämt lager över äpplena.
  • Sätt in i ugnen i 225 grader i 15-20 min. Håll koll för det är olika från ugn till ugn. Servera med lättvispad grädde eller tjock yoghurt som är god att smaksätta med kanel och honung. Lycka till!
Äppelpaj
Äppelpaj