Gröt är den perfekta starten på dagen under året då temperaturen kryper ner på termometern. Variera toppingen med kryddor, bär, frukt, mos, för, nöter, honung med mera. Ett sätt att morgonen ännu smidigare är att göra en som med ugnsbakad gröt kvällen innan så är den redan klar. Ät gröten varm eller kall. Perfekt att ha klar i kylen när barnen kommer hem från skolan.
Ugnsbakad gröt med smak av äpple & ingefära
Du behöver till en form:
- 5 dl havregryn
- 2 ägg
- 4 dl havredryck
- 2 äpplen, urkärnade och grovt rivna (gärna svenska)
- 1-2 msk färsk riven ingefära
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
Topping
- 1/2 dl pumpafrön
- 1/2 dl solrosfrön
- 1 dl sesamfrön
- 2 tsk rapsolja
- 2 msk honung
- Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop havredryck med äggen. Tillsätt dundergröten, bakpulver, riven ingefära och de rivna äpplena. Rör ihop.
- Smörj en ugnsform med lite olja på ca 2 liter och häll i grötblandningen.
- Rör ihop alla frön med rapsolja och honung. Bred ut röran ovanpå gröten.
- Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
- Servera dundergröten gärna ljummen med en god krämig yoghurt och lite pudrad kanel på toppen. Smaklig spis!
