Uppdrag saffran!

dec 2, 2015 | Bakning

Uppdrag saffran!

Första försöket att komma ihåg saffran var under en storhandling. Jag hade verkligen ansträngt mig och gått med ett inre mantra genom hela affären ” saffran, saffran, kom ihåg saffran”. Men precis när jag närmar mig kassan kommer jag av mig och glömmer mantrat för att istället frossa i alla trevliga tidningar. Jag kom hem utan saffran.

Andra försöket gör två av barnen. En fick uppgiften att komma ihåg mandelmassa och den andra saffran. Ett enkelt uppdrag på pappret. Det ena barnet kommer ut med mandelmassa och den andra som skulle komma ihåg saffran kommer istället ut med skumtomtar…

Tredje försöket gör jag och då gick jag direkt till kassan och kom ihåg att köpa fyra påsar saffran. Mission completed!

Degen sattes och sedan bakades det ända tills det var dags för att ännu en gång se årets julikalender.

ANNAS SAFTIGA LUSSEBULLAR

  • 50 g  jäst
  • 5 dl  mjölk 3%
  • 150 g  smör
  • 250 g  kesella
  • 2 dl  strösocker
  • 1 g  saffran (2 kuvert)
  • 1 tsk  salt
  • 16 dl  vetemjöl, eventuellt lite mer
  •  russin
  • 1 st  ägg + 1 msk mjölk till pensling
  1. Annas saftiga lussebullar
    Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler. Receptet kommer från recept.nu