Jubileumsveckan har börjat. Anna-Lena Löfgren sjöng ”Lyckliga gatan”, Audrey Hepburn i sin lilla svarta, och Michael Landon sågs i ”Bröderna Cartwright”. Det var 60-talet, det. Men vad spisade man till middag? Jag är nyfiken på vad man åt en vanlig torsdag.
Vad åt vi?
Kostcirkeln, där maten delades in i sju olika grupper med uppmaningen att äta varierat, lanseras. Man åt mazariner, rullader och varmkorv.
Heloch halvfabrikat blev allt mer populärt, då kvinnor i större utsträckning lämnade hemmafrurollen för att förvärvsarbeta.
Skolmaten får en större plats då de statliga bidragen upphör i slutet av 1960-talet och skolmåltider övergår i kommunal regi.
På restaurang äter man halstrad gravlaxtoast med hovmästarsås och grillspett med blandade köttsorter. På Hamburgerbörs i Stockholm kostar piggvar på planka, i december 1968, 20 kronor.
Källa: www.dn.se
Dagens recept – Kyckling marengo
Antal portioner: 4
Ingredienser
8 kycklingdelar
1 msk olivolja
300 g passerade tomater
2 dl vitt vin
2 tsk blandade torkade örtkryddor
40 g smör
2 vitlöksklyftor
8 skivor vitt bröd
100 g blandad svamp
40 g svarta oliver
1 tsk strösocker
färsk basilika till garnering
Gör så här
1. Ta bort alla ben från kycklingdelarna med en vass kniv. Värm hälften av oljan i en stor stekpanna. Lägg ner kycklingbitarna och bryn dem i 4–5 minuter, vänd dem då och då. Flytta över i en gryta. Häll på passerade tomater, vin och örtkryddor. Koka upp och sjud sedan i 30 minuter. Kontrollera att kycklingen klar. Då är köttsaften klar när du sticker en provnål i den tjockaste delen av köttet.
2. Smält smöret, krossa vitlöken och blanda ihop det. Rosta brödskivorna lätt och pensla dem med vitlökssmöret. Fräs svamparna i 2–3 minuter eller tills de är brynta.
3. Hacka de svarta oliverna. Häll ner oliver och socker i kycklingblandningen och låt den bli genomvarm. Lägg upp kyckling och sås på varma tallrikar. Garnera med basilika. Servera med brödkrutonger och stekt svamp.
Recept och bild från www.recept.nu