Våga förändra!

okt 29, 2013 | Okategoriserade

Innan sommaren hade vi veckomatsedel. Vi bestämde vad vi skulle äta kommande vecka och så handlade vi all mat på söndagen. En rutin som fungerade bra. När vardagen kom igång efter sommarlovet igen så har vi inte riktigt kommit in i någon rutin igen. Vi har börjat äta mycket mer ”paleo” – stenålderskost (se tidigare blogginlägg), mycket kött, fisk, grönsaker och nötter mm. Så nu när vi handlar ser innehållet annorlunda ut i vår vagn. Mycket mindre mejeriprodukter men mer kött, fisk, grönsaker och nötter. Jag lagar inte så mycket efter recept just nu utan går på känsla utifrån vad jag har i kylen, skafferiet och kryddlådan. För mig är det nödvändigt med förändringar ibland. Jag blir för bekväm och vardagen blir mindre spännande om allt går på rutin vecka efter vecka. Men det här med rutiner är också väldigt bra när det gäller vissa saker och om man ska göra förändringar så är det bra att förankra det hos dom som blir berörda (t.ex familjen). Frukost t. ex, vi äter oftast samma frukost dag efter dag, av ren rutin och vana. Min yngsta son har haft som vana att äta tre stekta ägg och ett glas mjölk till frukost sen några veckor tillbaka men idag hade vi inte några ägg. Han blev arg och kastade stekspaden i väggen och gick och la sig i ett hörn och skrek. Jag föreslog gröt, yoghurt, frukt, smoothie, nötter mm. Inget var bra tills jag föreslog köttfärssås med spagetti. Han åt en tallrik och var mätt och belåten. Snacka om att bryta en vana. Det ska bli spännande att se vad han önskar sig till frukost imorgon bitti. Det kanske blir gårdagens rester igen. Ugnsbakad lax med grönkål. Jippi säger jag!

För en vecka sen fick min dotter en läxa som jag tyckte jag lät spännande och passande för bloggen och för alla barn som har höstlov.

Så här lyder läxan: 

Skriv minst fem meningar och berätta om din önskemåltid. Vad skulle du äta? Vad vill du ha som efterrätt? Var vill du äta någonstans? Vilka vill du äta tillsammans med? Vad pratar ni om när ni äter? Är det någon som uppträder för er under måltiden? Som överskrift skriver du ”Min önskemåltid”.

Jag ser fram emot att se hur min dotter skriver och ritar hennes önskemåltid.

bild (91)