Valnötssmör

mar 14, 2019 | Bakning, Gott och blandat

Har du ett gäng nötter kvar från i julas så är det perfekt att göra ett gott nötsmör på dessa oavsett om det är valnötter, mandlar eller hasselnöt. Jag har förmånen att ha ett valnötsträd på tomten. Som du säkert minns så var förra sommaren väldigt varm. Uppenbarligen trivdes vårt valnötsträd  för vi har aldrig har en liknande skörd av nötter. Jag knäcker fortfarande och äter till frukost, tillsätter i bröd, till kakor, granolan.

Igår när min son och jag knäckte lite nötter sa han plötsligt – Mamma, det här är lyx. Jag höll givetvis med förklarade att det är en otrolig lycka att ha ett alldeles eget valnötsträd på tomten som både ger nötter, skugga och mycket lek.

VALNÖTSSMÖR

  • ca 200 g skalade valnötter
  • ca 3 msk raps – eller kokosolja
  •  en nypa flingsalt

Jag valde att rosta mina valnötter i 200 g i ca 5 min. De ska inte bli brända utan bara rostas lite lätt. Jag mixade hälften till en grovt mjöl med oljan. Lägg över en burk där du ska förvara nötsmöret. Sedan mixade jag den andra hälften men då ganska grovt så det blev lite tuggmotstånd. Men det är en smaksak. Blanda sida ihop och tillsätt eventuellt mer olja beroende på hur du öskar konsistensen. Förvara valnötssmöret i kylen, det håller sig 2-3 veckor. Lycka till!

Bild 2019-03-14 kl. 15.19