Var är julstämningen?

dec 4, 2014 | Sött

Jag brukar känna sån lust att pynta och fixa inför jul. Jag brukar börja redan innan 1:a advent men i år har än så länge bara stjärnor fått komma upp ur källaren. Alla tomtar står fortfarande nerpackade. Jag har inte ens bakat lussekatter. Granen är på plats men det var inte jag som köpte hem den, men jag är väldigt glad över julstämningen den sprider. Igår var min ena son hemma med feber, då passade vi på att göra två kransar av vad vi hittade i trädgården och i leksakslådorna. Jag vill verkligen komma i rätt stämning men jag tror jag saknar snön. Om det hade varit ett vinterlandskap som väntade utanför dörren tror jag att julstämningen hade infunnit sig mer naturligt. Jag förknippar julen så mycket med snö, kanske barnsligt men så är det. Jag vill ha en vit jul! Här kommer ett recept på kola. Kanske kan pigga upp i fortfarande snöfria december!

Smörkola med flingsalt

Receptet gäller för 25 st

Ingredienser
1⁄2 vaniljstänger
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 1⁄2 dl glykos
3 dl strösocker

Doppning och garnering
200 g mörk choklad
flingsalt

Gör så här:
Smöra en lagom stor form och lägg bakplåtspapper i botten. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull med grädde, vaniljsocker och smör, värm tills smöret har smält. Koka upp glykos och häll i lite socker i taget under omrörning. Häll samman grädd- och sockerblandningen och låt sedan allt koka tills det fått en gyllenbrun färg och håller kulprovet (häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula). Koktid 15-30 min. Rör om då och då så att kolan inte bränns i botten. Häll upp kolan i formen och låt svalna 3-4 tim i kyl. Dela kolan i lagom stora bitar. Hacka chokladen och smält den i micro eller vattenbad och doppa kolorna i chokladen. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och låt stelna. Recept och bild kommer från Arla.

IMG_3081.JPG

IMG_3071.JPG