Vårtrötthet, kycklinggryta och melonsallad!

apr 26, 2016 | Fågel

Vi ställer fram utemöblerna samtidigt som vi ställer fram klockan. Allt som varit gömt i förråd eller garage ska fram och möta våren och solen. Vissa saker kanske behöver tvättas och målas om andra inte. Passa på att städa ur och rensa när du ändå är igång. Vi har varit inne i en period av rensning av källare. Är inte klara på långa vägar men det är skönt att vara igång. Vi har skänkt och sålt saker. Nästa projekt är förråden ute. En sak i taget eller varför inte allt på en gång. För mig känns det som en lättnad att ta bort saker som ”kan vara bra att ha”. Men i början är det svårt men är man väl över tröskeln är det svårt att sluta. Frågan är om vi kommer ha några saker kvar när vi äntligen är klara, om vi någonsin blir det.

Känner du dig trött när fåglarna kvittrar och vitsipporna blommor vackert i våra skogar? Det finns en förklaring:
I vårt växlande klimat måste vår biologiska inre klocka varje dag justeras mot den yttre. Om man får för litet dagsljus räcker justeringen inte och dygnsrytmen kommer i otakt. Snabba förändringar mellan mörker och ljus kan bli för mycket för själen. Inte för var och en av oss, men för en del.
Ljuset hämmar utsöndringen av hormonet melatonin i kroppen, det som brukar kallas sömnhormon och släpper därigenom fram det aktiverande hormonet cortisol. Är det mörkt bildas å andra sidan serotonin, som ser till att lugnande
melatonin utsöndras, vi blir sömnigare och har kanske ingen lust alls att stiga upp på morgonen. Även om det är ljust ute och koltrasten har börjat flöjts. Information från Svd. Läs hela artikeln här!

Kycklinggryta med melonsallad 

4 kycklingfiléer

1 msk smör eller margarin

1 röd paprika

2 citrongräs

2 msk finhackad färsk ingefära

400 ml kokosmjölk

4 port ris (gärna basmati)

1 tsk färsk chili

1 msk japansk soja

1 msk fisksås

limeklyftor till servering

salt och peppar

Melonsallad

1/2 romansallad

1/2 gurka

1/2 melon (t ex galia)

finrivet skal och juice av 1 lime

1 msk strösocker

1 tsk fisksås

2 msk olja

1 kruka hackad koriander

Så här gör du

Dela kycklingen i mindre bitar. Bryn kycklingbitarna i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över bitarna i en gryta.

Dela, kärna ur och strimla paprikan. Banka sönder citrongräsen med knivskaftets ände och skär i mindre bitar. Kärna ur chilin och strimla den. Lägg citrongräs, paprika, chili och ingefära i grytan. Häll på kokosmjölken. Koka upp och låt småkoka ca 20 minuter under lock eller tills kycklingen är klar.

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Gör salladen under tiden.

Melonsallad: Plocka isär salladsbladen och skär eller riv dem i mindre bitar. Tärna gurkan och melonen. Lägg sallad, gurka och melon i en skål. Häll på en dressing av limeskal, limejuice, socker, fisksås och olja. Blanda i koriandern strax före servering.

Tillsätt soja och fisksås i grytan. Koka ytterligare ca 3 minuter. Ta upp citrongräsen.

Servera kycklinggrytan med melonsallad, ris och limeklyftor.