Veckans utmaning!

jan 16, 2014 | Okategoriserade

När jag fick en stund över (vilket inte var många kan jag lova) under vår semester så läste jag. För mig är läsning meditation. Jag läser snabbt så jag hann med två böcker under resan trots få lässtunder. En bok jag läste tror jag hette ”Rosengädda Nästa”. En skön bok att läsa i hängmattan som innehåller en hel del mat. Emma Hamberg som är författaren har även skrivit flera kokböcker, bland annat ”Husmorsorna”. Ett av recepten hon beskrev i boken var ”Ägg Benedict”. Jag har ätit den rätten en gång för många år sedan, en perfekt brunchrätt. Jag minns att det var väldigt roligt att göra förlorade ägg.

Veckans utmaning är att göra förlorade ägg. Om du vill lyxa lite slå din egen hollandaisesås och servera din älskade ”Ägg Benedict” som frukost på lördag morgon. Jag lovar att du kommer slippa diska under hela helgen. Berätta gärna på vår Facebooksida om du lyckades förlora äggen och hur det gick att slå din hollandaise. Lycka till!

Ägg Benedict
Antal portioner: 4
Ingredienser

Pocherade ägg

1 msk ättikssprit
1 l vatten
4 st ägg

Hollandaisesås

200 g smör
4 st äggulor
3 msk vatten
1-2 msk pressad citron
Salt
peppar
cayennepeppar

Till servering

4 skivor vitt formbröd
4 skivor rökt skinka
krasse

Gör så här

1. Pocherade ägg
Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull.

2. Låt det sedan sjuda.

3. Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.

4. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.

5. Hollandaisesås
Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund.

6. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.

7. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.

8. Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.

9. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.

10. Vid servering
Skär bort kanterna på brödskivorna och smörstek dem.

11. Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Klipp över lite krasse.

Recept och bild från www.recept.nu