Veckans utmaning i köket…Flashdancetema!

jan 30, 2014 | Okategoriserade

03cbd34384261e5ff0e0d216470b6cb6 (1)

På med benvärmarna och sätt på ”Maniac” på högsta volym. Den här torsdagen är det premiär på ”Flashdance” som vår egen Hanna Lindblad har huvudrollen i. Vi håller tummarna att alla steg sitter och att alla får flashbacks från 80-talet. Det kanske kommer gå en 80-talsvåg genom Sverige efter premiären där alla kommer rota fram sina favorit 80-talskläder. Hoppas, hoppas! Men vad åt man 1980 då Hanna såg dagens ljus.

Info från DN: På restaurangmenyerna slog det nya franska köket igenom på bred front. Lätt såsspegel och två korsade sparrisar på tallriken. Maten skulle vara både vacker och nyttig och man talade om giftfria odlingar, högre köttprocent i korven och kycklingens livsutrymme.

Mikrovågsugnen började användas på allvar. Wokpannan blev trendig och asiatisk mat dök upp så smått.

Tonfisksallad baserad på ris, piffad med frysblandning av paprika, ärtor och majs, var vardagsmat, liksom rostbiff och potatissallad.

Cheesecake slog igenom som efterrätt och fredagsfint blev det med vitt vin och räkcocktail.

Kvällens utmaning till ära är att göra en riktig 80-talsklassiker. Servera en ”Räkcocktail och ett glas vitt” eller en klassisk rätt som ”Korv och makaroner”. Lyssna gärna på soundtracket till ”Flashdance” och dröm er tillbaka till det ljuva 80-talet.

RÄKKOCKTAIL
Antal portioner: 4
Ingredienser

0.5 dl grädde, lättvispad
0.5 dl tomatkethup
0.5 msk majonnäs
1 msk dill, finhackad
200 g isbergssallad, strimlad
12 st endivesallad, blad
400 g räkor, färska, skalade
0.5 st citron, till garnering
dillkvistar, till garnering

Gör så här

1. Rör ihop grädde, tomatketchup, majonnäs och den finhackade dillen i en skål till en slät sås.

2. Fördela isbergssalladen i botten på fyra portionskupor. Ringla i varje kupa 1 msk av såsen över salladen.

3. Montera 3 endiveblad stående längs kanten i varje skål.

4. Skala räkorna och portionera ut dem i skålarna. Klicka ut resten av såsen ovanpå räkorna i varje skål.

5. Garnera varje kupa med en vriden citronskiva och en dillkvist.

ImageFiles-2010-11-09-image(5)

Bild och recept från www.recept.nu ”Halv åtta hos mig”