Veckomeny!

aug 21, 2015 | Veckomeny

Vad sägs om ”Tacopaj med mandelsmjölsbotten, blomkålspizza eller lax med apelsinsås. 

Det är tre av fem rätter som står på nästa veckas meny. Jag hoppas att ni kommer tycka om menyn och känner att ni får en avlastning i vardagen som gör att ni kan hitta på andra roliga saker. Med önskan om trevliga middagar!

Meny vecka 35

Måndag – Lax i apelsinsås

Tisdag – Korvpytt med senapskräm

Onsdag – Blomkålspizza med salami

Torsdag – Morotssoppa

Fredag – Tacopaj med mandelmjölsbotten

Inköpslista vecka 35

Mejeri & ost

40 g smör + smör att steka i

6 ägg

4 dl creme fraiché

100 g + 5 dl riven ost?

2 påsar mozzarella

5 dl matlagningsgrädde

1 liten förpackning gräddfil

Chark

500 g nötfärs

600 g lax (helst färsk)

500 g korv, hög kötthalt

120 g god korv av salamityp

Frukt & Grönt

4 gula lökar

2-3 tomater

1,5 kg potatis

2 apelsiner

9 st morötter

½ huvud färsk vitkål

1 blomkål

1 citron

4 vitlöksklyftor

1 liten påse ruccola, ca 65 g

1 kruka persilja

Ca 10 cm färsk pepparrot

Övrigt

Salt & peppar

1 msk fiberhusk + 1 tsk

4 dl mandelmjöl

1 påse tacokrydda

1 burk feferoni

Olivolja

1 fiskbuljongtärning

4 dl vitt matlagningsvin

1 tsk rosépeppar

1 tsk dragon

10 valnötter , ca 120 g

1 burk krossade tomater

1 liten burk kalamataoliver

2 tsk honung

2 msk grov senap

3 grönsaksbuljongtärningar

3 krm strösocker

Ev. maizena eller mjöl till redning
Måndag

Lax i apelsinsås och vitkålssallad med valnötter

Det här receptet fick jag av en väninna som i sin tur fick receptet från sin prenumeration från www.rasmart.se, Ulrika Hoffer. Kika gärna in på den hemsidan. En godare start på veckan får man leta efter/ Lina

4 personer

Tid: Ca 30 min

Ingredienser:

600 g lax i bit utan skinn

1 msk olivolja

En nypa salt

600 g potatis + 600 g potatis till tisdagens middag

Sås

3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning

1 dl vitt matlagningsvin

2 apelsiner, saften

½ gul lök

1 morot

1 tsk rosépeppar

1 tsk dragon

Ev 1 msk smör

Sallad

Ca ½ huvud färsk vitkål

10 valnötter (120 g)

½ citron, saften

3 msk olivolja

Salt och peppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen till både dagens och morgondagens middag, ca 1200 g potatis.

2. Börja sedan med såsen. Finhacka den gula löken. Koka upp vatten, buljong, apelsinsaft, vin och schalottenlök. Låt det reduceras ner till hälften av vätskan. Skala och skär moroten i små fina tärningar och lägg ned i såsen mot slutet av koktiden.

3. Under tiden såsen reduceras så gör du salladen och förbereder laxen. Hacka kålen grovt. Pressa citronen och ringla över olivoljan över kålen. Mosa valnötterna och strö över. Vänd runt och smaka av med salt och peppar. Tips! Skär resten av citronen i skivor och blanda i måltidsvattnet.

4. Skär laxen i ca 1 cm tjocka strimlor. Lägg de på en plåt och ringla över olivolja. Salta laxen och ställ in i ugnen 5 minuter när potatisen börjar bli klar. Under tiden laxen är i ugnen gör du det sista med såsen. Blanda i dragon och rosépeppar i såsen. Blanka av såsen med 1 msk smör. Smaka av. Servera laxen med såsen, hälften av potatisarna och salladen. Smaklig spis!

          OBS! Resten av den kokta potatisen ställer du i kylen för de behöver du till tisdagens middag.

  

Tisdag

Korvpytt med senapkräm

Träning, aktiviteter med barnen mm. Under vardagarna vill jag ofta att det ska gå hyfsat snabbt att laga till en god middag. Igår kokade du extra potatis så det ska gå extra kvickt idag. Det här är ett recept som är perfekt för vardagar då middagen behöver stå på bordet helst innan kastrullen står på spisen / Lina

4 personer

Tid: Ca 20-30 min

Ingredienser

500 g korv (hög kötthalt)

600 g kokt kall potatis

1 gul lök

½ kruka persilja

2 dl creme fraiche

2 tsk honung

2 msk grov senap

4 ägg

Ca 10 cm färsk pepparrot

salt

svartpeppar

smör till stekning

Gör så här:

1. Skär korv, potatis och lök i grova bitar. Dela till exempel en potatis i fyra gånger.

2. Stek sedan korv i en panna tills den fått färg och lök och potatis i en annan. När korven är klar, blanda med potatis och lök. Smaka av med salt och peppar och låt steka på låg värme fram till servering.

3. Stek äggen i korvstekpannan och blanda senapskrämen under tiden i en bunke, rör runt creme fraiche, senap samt lite honung. Riv ner färsk pepparrot efter hur stark du önskar krämen. Smaka av.

4. Hacka persiljan fint och blanda ner i korvpytten. Servera med stekt ägg, senapskräm och gärna en sallad på strimlad vitkål.

Receptet är inspirerat av kockarna Tommy Myllimäki och Jennie Walldén.

  

Onsdag

Blomkålspizza med salami

Den här pizzan lagar vi ofta i min familj. Den är en klar favorit hos både barn och vuxna. Första gången jag serverade den skrapade det bort toppingen och åt bara upp blomkålen. Klokt val tycker jag! Hoppas du också kommer få en ny favorit / Lina

4 personer

Tid: Ca 30 min

Ingredienser:

1 blomkål, riven

1-2 dl riven ost (till botten)

1 ägg

1 tsk fiberhusk

salt och peppar

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

smör att steka i

1 burk krossade tomater

2 påsar mozzarella

3 dl riven ost (till topping)

120 g god korv av salamityp

3 st tomater

1 liten burk urkärnade svarta oliver

ruccola

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Riv blomkålen på ett rivjärn. Blanda blomkålen, riven ost, ägg, fiberhusk, salt och peppar i en bunke. Tryck ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Det kan kännas lite smuligt men det smälter ihop sedan. Täck nästan hela plåten. Låt stå i ugnen 15-20 min eller tills botten har fått lite färg.

2. Under tiden gör du tomatsåsen. Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt krossade tomater och låt det puttra en stund. Mixa såsen med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.

3. Täck pizzabotten med tomatsås, skivad mozzarella och skivade tomater. Grädda i ytterligare 10 minuter så att osten smälter.

4. Strimla salamin och lägg dem på den nygräddade pizzan tillsammans med oliver och ruccola. Smaklig spis!

   

Torsdag

Morotssoppa

Jag älskar soppor. Under en period när jag pluggade åt jag säkert soppa fem dagar i veckan. Men den här veckan serveras det bara en. Laga soppa på en spik, eller på morötter som det står i det här receptet. En god soppa som får lite sting med pepparrot om du vill /Lina

4 personer

Tid: Ca 30 min

Ingredienser:

7-8 morötter

7 dl vatten

3 grönsaksbuljongtärningar

3 dl matlagningsvin

5 dl matlagningsgrädde

3 st vitlöksklyftor

2 krm salt

2 krm malen svartpeppar

3 krm strösocker

Ev maizena eller mjöl till redning

Gräddfil

Pepparrot

½ kruka persilja

Gör så här:

1. Riv morötterna och lägg de i en stor kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar, vin, finhackad vitlök och grädde. Koka i ca en kvart. Smaka av med salt, peppar och socker.

2. Ta sedan fram din mixer eller mixerstav, mixa soppan slät och smaka av. Om soppan känns för tunna kan du behöva reda av soppan med maizena eller lite mjöl. Låt den koka upp igen och servera med gräddfil, riven pepparrot och klippt persilja. Smaklig spis!

  
v 1. 2015

Fredag

Tacopaj med mandelmjöl

Fredagsmys med tacopaj i ny tappning! Gösta 5 år åt den här pajen med god aptit under provlagningen. Pajskalet blev en klar favorit. Formen var renskrapad vilket jag tar som ett gott betyg./Lina

4 personer

Tid: Ca 30-40 min

Ingredienser

Pajdeg:

40 g smör

1 tsk salt

1 ägg

1 msk fiberhusk

4 dl mandelmjöl

Tacopaj fyllning:

500 g nötfärs

1 gul lök

1 påse tacokrydda

2 dl creme fraiché

2-3 tomater

1 burk feferoni

100 g riven ost

Salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl och smör till en smulig massa i matberedaren eller med händerna. Tillsätt ägg och salt och blanda runt.

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

3. Under tiden pajskalet gräddas gör du följande: Skala och hacka löken. Stek lök och köttfärs i olja eller smör och blanda i kryddmixen. Smaka av med salt och peppar.

4. När pajskalet är klart tar du ut det och fördelar färsen i pajskalet. Bred över creme fraiché på köttfärsblandningen. Lägg på skivade tomater och feferoni ovanpå creme fraichén. Toppa slutligen med riven ost. In i ugnen till osten smält, ca 10 min. Om du önskar ytterligare färg så sätt på grillinställningen på ugnen men passa noga. 

Servera pajen med valfri vitkålssallad.