Vegansk majonäs

jan 17, 2020 | Gott och blandat, Vego

Majo kan tyckas svår att göra men den här är busenkel och svår att misslyckas med. Dessutom galet god. Perfekt för dig som är vegan eller äggallergiker eller bara vill variera din räkmacka med vegansk majo. Kika på vår youtubekanal hur du gör: https://youtu.be/goouq9AbyYI

Vegansk majonäs

Du behöver

  • 6 msk kikärtsspad
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • saften från 1/2 citron
  • 4-5 dl rapsolja
  • salt & peppar om du önskar & efter smak
  • Mixerstav

Så gör du 

  • Blanda kikärtsspad, dijonsenap, citronsaft och 4 dl rapsolja i en hög mixerskål.
  • För ner en mixerstav till botten av skålen och sätt igång på maxfart. Dra sakta upp staven från botten under full mixning medan du räknar till 10, då håller du rätt tempo. Om majonäsen inte är tillräckligt stabil efter att du gjort detta kan du vispa ner ytterligare olja med mixerstaven. Halverar du eller dubblerar du receptet och är osäker på mängden olja är det bäst att börja med lite mindre än du tror och sedan tillsätta mer i efterhand om det behövs. Har du i för mycket så spricker majonäsen. Antingen låter du majonäsen vara och du en bra grund för att göra massor med goda såser eller så smakar du av med salt och vitpeppar. Lycka till!

Vegansk skagenröra, ca 4 dl från ”Jävligt Gott”

  • 1 dl Oatly iFraiche
  • 1 dl vegansk majonnäs (se recept ovan)
  • 3 msk tångcaviar
  • ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl hackad färsk dill
  • 100 g fast naturell tofu
  • 1/2 rödlök
  • 1 mogen avocado
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

Tärna tofun och avocadon  i ca 7×7 mm stora tärningar. Finhacka rödlöken. Blanda ihop alla ingredienser förutom olivoljan, citronjuicen och avocadon. Smaka av med citronjuice tills du är nöjd, blanda försiktigt ner avocadon så att den inte mosas och avsluta med att toppa röran med lite olivolja. Servera med ett gott bröd, några extra droppar olivolja och en liten kvist färsk dill. Röran kan med fördel stå och dra till sig några timmar i kylskåp innan servering.

IMG_E010676C2682-1