Vegetarisk lasagne med keso

aug 31, 2023 | Varmt, Vego

Lättlagad lasagne där du kan addera till ”vanliga plattor” som ett lager om du önskar. Om du har tomatsås utan kryddning smaksätt gärna med basilika eller oregano. Smaklig spis!

Ingredienser till en mindre form lasagne

  • 1 1/2 dl valfria linser, torrvikt
  • 2 förpackningar á 390 g färdig tomatsås, gärna smaksatt med basilika
  • 2 morötter, grovt rivna
  • 2 zucchini, tunt hyvlade
  • 500 g keso
  • 3 dl riven ost
  • salt & peppar

Till servering:

  • Sallad
  • Olivolja
  • Rostade frön

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C.

Skölj och koka 1,5 dl linser i rikligt med vatten i ca 10-15 min, eller tills de är näst intill klara men fortfarande är lite al dente. Häll bort kokvattnet och skölj de färdiga linserna i ett durkslag. Häll tillbaka i kastrullen och ställ åt sidan.

Under tiden linserna kokar, hyvla zucchinin så tunt du kan på längden. Grovriv moroten.

Värm den färdiga tomatsåsen tillsammans med de kokta linserna och den rivna moroten. Smaka av och justera ev. kryddningen.

I en mindre ugnsform (21 x 28 cm), varva tomatsås, hyvlad zucchini och keso. Se till att lägga zucchinibanden tätt. Salta och peppra mellan varven. Upprepa med ca 3-4 lager (det ska finnas lite utrymme kvar högst upp i formen). Lägg på den rivna osten och salta och peppra.

Grädda i ugnen i ca 40 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. De sista 5-10 minutrarna kan du sätta ugnen på grillfunktion för extra krisp. Låt gärna sitta i 10-15 minuter innan servering. Häll upp salladen i en skål, ringla över olivolja och toppa med rostade frön.

Vegetarisk lasagne