Veggoboeuf!

apr 13, 2016 | Vego

Vad gör man när inte ens en glass funkar som muta när man ska klippa yngsta sonens hår. Jo, han får gå omkring med 1/4-dels färdigklippt hår. Lite olika långt på sidorna. Han påminner lite om en ung David Bowie. Jag hoppas att jag får fortsätta leka frisör idag men inte en självklarhet. Hur många glassar ska till?

Är du en person som vurmar för långkok och framför allt klassikern ”boeuf” så måste du bara testa denna vegetariska variant jag lagade till igår. Otroligt smakrik och matig med tanke på att det är är något kött med i grytan. Receptet kommer från svd

Rödbetsbourguignon

4 portioner, 1 timme

2 msk + 2 msk kallpressad olivolja

1 gul lök, hackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

8 små röd- eller polkabetor, skalade och skurna i klyftor

6 morötter, skurna i stora bitar

3 lagerblad

2 timjankvistar

Havssalt och nymald svartpeppar

2 msk tomatpuré

2,5 dl rödvin

5 dl grönsaksbuljong

400 g (5 dl) puylinser

1 l vatten

En nypa havssalt

2 msk kallpressad olivolja

2–3 portabellosvampar, skivade

10 skogschampinjoner

10 pärllökar, skalade

2 tsk arrowrot, upplöst i 2 msk vatten

Några timjankvistar, repade blad, till garnering

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök och stek allt mjukt. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan, salt och peppar i kastrullen och stek i 5 minuter, rör om då och då.

Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter. Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15–20 minuter. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.

Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ undan så länge. Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill.

Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar. Tillsätt stekt svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering. Fördela grytan i fyra skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.