En klassiker som funkar att servera till både stora och små. Den här är vego och går att lura vilken köttälskare som helst.
Receptet kommer från Open new doors Bahnhof i Mjölby. En fantastisk restaurang som serverar växtbaserad eko, reko lagat från grunden.
Ingredienser:
1 påse Anammas formbara färs (tinad, utspridd på plåt ca 1h)
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1-2 gul lök
1-2 msk dijonsenap
1 msk soja/tamari
Salt & peppar
Till såsen:
2-3 dl iMat havregrädde
2-3 msk tamari
1 buljongtärning
Ev. 1 msk balsamvinäger
Ev. 1 msk lönnsirap eller annan sötning
Svartpeppar efter smak
Potatis, lingon och gärna mormorsgurka
till servering.
- Skala potatisen och koka i välsaltat vatten.
- Blanda ströbröd och grädde och låt svälla ett par minuter.
- Hacka lökan, stek den gärna för en godare smak om tid finns.
- Blanda färs, ströbrödssmet, lök, dijonsenap, tamari/soja, peppar till en smet.
- Forma biffar och stek på medelhög värme i matfett tills de fått fin färg på båda sidorna.
- Snabb gräddsås: Koka upp grädden med buljongtärning, soja, eventuellt balsamvinäger och sötning. Smaka av med svartpeppar. Låt koka ihop och red av med maizena blandat med vatten för en tjockare sås.
- Servera biffarna med potatis, gräddsås, lingon & pressgurka.