Vegobullar

sep 30, 2018 | Vego

För några dagar sedan testade jag in ny produkt för mig. Växtbaserad krambar färs från ”NATURLI”. Jag valde att göra klassiska så kallade veggo(kött)bullar med gräddsås. Min testpanel (mina barn) visste inte att det var en ”liten” skillnad i receptet. Men de gillade vad som låg på tallriken  och konstaterade att det var väldigt likt originalet. Så tummen upp!

Vegoköttbullar på färs från ”Naturli”

  • 400 g växtbaserad färs från ”Naturli”
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl vispgrädde (eller havregrädde)
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 9 kryddpepparkorn
  • 1 msk potatismjöl
  • Salt och svartpeppar
  • Massor av smör till stekning

Gräddsås:

  • 3,5 dl vispgrädde eller havregrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  • Blanda ströbröd, potatismjöl, grädde och vatten i en skål. Rör runt, låt dra någon minut.
  • Under tiden finhackar du löken. Stek den på medelvärme i en stor klick smör tills mjuk och genomskinlig. Häll ner löken i ströbrödsblandningen. Tillsätt även färs, fond, soja och kryddor. Blanda runt allt direkt med händerna.
  • Smaka av med salt och peppar och se till att konsistensen på smeten är fast utan att bli torr genom att ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten. Forma till små bullar som du steker först på ganska hög värme och därefter ganska länge på medelvärme i mycket smör. Du vill både ge dem rejält med yta och se till att de blir genomstekta och ganska mycket vätska avdunstar från dem.
  • Sås: Lyft ur köttbullarna och lägg på ett fat. Ha kvar stekfettet och slå direkt i ingredienserna till gräddsåsen. Låt koka i ca fem minuter, smaka av med salt, peppar och ev. mer av de olika ingredienserna. Ha i vegobullarna och låt dem koka med i någon minut så de tar smak av gräddsåsen. Därefter är det klart! Servera med potatis, pressgurka och rårörda lingon. 

IMG_5333

IMG_5368