Vett och etikett om när man anländer till en middag!

apr 10, 2013 | Okategoriserade

Jag har lärt mig sen barnsben att man tar i hand och ser personen i ögonen du hälsar på, tackar, inga armbågar på bordet, tuggar klart innan man pratar, tittar i bordsgrannens ögon när man skålar, inte stoppa kniven i munnen, med många mera vett och etikettips. Jag har haft mycket nytta av dessa enkla tips som inpräntades redan som liten. Om du har ett gott bordsskick och kan föra dig så är det ganska enkelt att vara i vilken miljö som helst. Du kan äta middag med vem som helst och var som helst.  Jag har lärt mina barn flera enkla tips sedan de kunde sitta själva vid matbordet. Jag får akta mig så det inte blir tjat utan kul och förklara varför det inte är så praktiskt med armbågarna på bordet till exempel. När jag vara liten lärde jag mig att ta i hand och presentera mig när man träffade nya människor eller gick bort på middag. Det är en så enkel handling som är väldigt bra att kunna. Min äldsta dotter går på en skola där de hälsar varje morgon med ett handslag på den lärare eller rektor som tar emot dom i hallen. Väldigt bra handling tycker jag.

Jag tycker det är kul med etikettregler så det kommer bli en följetong under våren med tips, råd och egna erfarenheter.

Här kommer ett tips från www.vett-och-etikett.com

Vett och etikett om när man anländer till middag

Hur är det nu? Ska man komma före utsatt tid? Eller prick på klockslaget? Eller 10 minuter för sent? Här får du svaren på när du ska anlända till en middag eller fest.Man anländer alltid i tid
En gäst kan anlända till en middag upp till 15 minuter efter utsatt tid. Då kan värdparet ta emot gästerna lite vartefter de anländer.

Kom inte för tidigt
Det finns lokala avvikelser, där man alltid ska anländ på exakt tid. Men man ska aldrig anlända före utsatt tid. Står det däremot till exempel 19.25 på inbjudan, betyder det att denna udda tid anger att gästerna ska vara samlade kl 19.25 och därefter anländer en extra viktig gäst. Som Kungen och Drottningen förslagsvis.

Sen gäst
Om en gäst kommer försent så fortsätter man middagen utan att göra någon affär av detta. När gästen anländer sätter denne sig bara vid sin anvisade plats och ursäktar sig diskret för de närmast runt gästen.Senare under kvällen söks värdparet upp och ursäkten framförs, samt eventuell presentation sker först då.