Viltburgare med västerbottenost

okt 7, 2022 | Kött, Vilt

Njut av hösten och tillaga en burgare med viltkött, karamelliserad lök, västerbottenost och coleslaw med lingon.

  • 500 g älgfärs eller annan viltfärs
  • 1 nypa salt
  • 1 msk smör
  • 4 msk ost, riven, lagrad
  • 1 knippe Timjan, färsk
  • 4 st vitlöksklyfta(or)
  • Några drag med svartpepparkvarnen
  • 150 g rökt sidfläsk eller bacon i tärningar
  • 4 st hamburgerbröd, gärna briochebröd
  • Lite frysta lingon att lägga på coleslawn

Coleslaw

  • 1 knippe timjan, färsk
  • några drag med svartpepparkvarnen
  • 1/2 stvitkål, el. spetskål
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 st äpple
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 dl majonnäs

Rödlök

  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk matolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 st rödlök(ar)

Gör såhär:

  1. Börja med coleslaw för den ska vila en timme. Under tiden den vilar gör du resten.
  2. COLESLAW: Kärna ur äpplet. Skiva kål och äpple tunt. Plocka timjanbladen. Blanda alla ingredienser i en bunke och låt stå 1 timme. Smaka av med salt och peppar.
  3. Under tiden gör du biffarna och karamelliserad lök. Börja med LÖKEN: Skiva löken och stek den mjuk och glansig i olja och smör i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör tills det löses upp. Häll i vinägern. Låt puttra ett par minuter. Ta av från värmen.
  4. BIFFARNA: Blanda färs, tärnad bacon eller sidfläsk, fint hackad vitlök och hackad timjan. Salta och peppra. Blanda ihop med händerna. Forma till biffar.
  5. Dela bröden och grilla dem eller stek dem i pannan så att de får fin färg.
  6. 10. Lägg ett lager coleslaw och några lingon på hälften av bröden, sedan burgare, lök och resten av bröden.
vilthamburgare