Hembakat vörtbröd är ett måste på julen. Dagen före julafton är det dags för provsmakning av skinkan – självklart med en klick senap på en skiva av vörtbrödet! Baka redan brödet nu. Jag hittade det här vörtbrödet från ”Ernst”.
Vörtbröd
Antal portioner: 4 limpor
Färdigt på: 2 h
Ingredienser
Vörtbröd
100 g smör
50 g jäst för söta degar
2 flaskor porter
33 cl julmust
0,5 msk kryddnejlika, malen
2 tsk pomeransskal, malen
1 msk ingefära, malen
14 dl rågmjöl
1,5 dl mörk sirap
1 msk salt
2 dl russin
16 dl vetemjöl
Till pensling av vörtbrödet
1 dl vatten
1 msk mörk sirap
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Smula under tiden ner jästen i en stor bunke.
3. Häll i porter och julmusten i det smälta smöret. Viktigt att vätskan inte är varmare än kroppstempererat när man blandar med jästen (annars jäser inte brödet). Häll den kroppstempererade vätskan i jästen och blanda tills all jäst helt lösts upp.
4. Slå sedan i kryddnejlikan, pomeransskal och ingefära och blanda.
5. Häll sedan i rågmjöl, sirap, salt och russin i degblandningen. Blanda alla ingredienserna ordentligt med en träslev. Häll nu i hälften av mjölet och blanda ordentligt. Mjöla nu in händerna och knåda degen ordentligt på ett mjölat bakbord. Tillsätt lite mjöl i taget om degen är kletig.
6. Strö nu lite mjöl i botten av bunken och lägg degen över, täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter eller tills den jäst till dubbel storlek.
7. Dela nu upp den jästa degen i 4 delar och baka ut i mjöl. Låt dessa jäsa under duk i 45 minuter. Lägg sedan ut limporna på bakplåtspapper.
8. Blanda vatten och sirap och pensla de färdigjästa limporna. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills limporna är härligt gyllenbruna.
Recept kommer från www.recept.nu och bilden kommer från www.alltommat.se