Vridna baguetter!

sep 27, 2016 | Okategoriserade

När jag precis skulle dra på mig träningskläderna kom barnen omspringande och ropade i kör – Ingrid har brutit handleden!!!! Så från att vara på väg till ett välbehövligt pass efter en dag inne med febrig son och jobb så landade jag och dotter på akuten. Och där blev vi kvar längre. Och sen blev vi flyttade och fick sova över eftersom armen behöver rättas till när dottern sover under narkos. Livet blir sällan som man tänkt sig. Nu ligger jag och dottern och njuter av  första parkett av havet och väntar på frukost, fast det är bara jag som får äta. 

Igår önskade sig sonen ett av hans favoritbröd, vridna baguetter. Degen sköter sig i stort sätt själv och är lätt att baka även om man behöver tid. Ett perfekt bröd att baka till många och är uppskattat och väldigt väldigt gott. 

Vridna baguetter från Anna Bergenström

Ingredienser

6 dl ljummet vatten
25 g jäst

2 tsk salt

11 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en liten mängd ljummet vatten, tillsätt saltet. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda sedan i mjöl tills degen fått lämplig konsistens. Ställ degen på ett dragfritt ställe, täckt med en handduk och låt jäsa ett par timmar.
2. Häll ut degen på ett välmjölat bord då den jäst färdigt. Knåda inte. Dela degen i tre eller fyra delar, beroende på hur tjocka baguetter som önskas. Forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°C.
3. Grädda bröden i 12-15 minuter, sänk sedan värmen till 150 C°och grädda ytterligare i 15-20 minuter (den kortare tiden är för fyra baguetter). Brödet är färdigt då det låter ihåligt då du knackar på undre sidan.