Wallenbergare med sura lingon!

okt 24, 2015 | Kött

Överraskades med att hitta kalvfärs i kylen. Hittar man en sådan trevlig ingrediens dyker bara en rätt upp i huvudet på mig. ”Wallenbergare”. Som tur var fanns ganska mycket av de andra ingredienserna hemma. Jag fick tumma på potatismos och rårörda lingon, det blev istället en god potatis som heter amadine och lingon som var sura. Recept på dessa lingon hittar du här.

Hoppas du får en trevlig kväll med dessa goda biffar, och vad du än gör tumma inte på grädden.

Ingredienser

4 portioner

Tillagningstid: 40 min.

  • 500 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • smör att steka i

Gör så här

  • Arbeta samman färsen med salt och peppar tills färsen blir lite seg. Använd gärna matberedaren och arbeta på halv fart.
  • Blanda in äggulorna. Tillsätt därefter vispgrädden genom matarröret i matberedarens lock medan maskinen går på knappt halv fart. Arbeta färsen slät och smidig, men låt den inte gå för länge i maskinen.
  • Forma färsen på vattensköljd skärbräda till 8–10 runda biffar, högst 1 centimeter tjocka. De drar ihop sig något i stekpannan.
  • Bryn smör lätt i stekpannan och stek wallenbergarna på medelstark värme 2–3 minuter på varje sida.
  • Servera med de klassiska tillbehören. Skeda aningen brynt smör över biffarna vid servering. Receptet kommer från icakuriren.

Tillbehör:
potatismos
gröna ärter
lingonsylt