ZUCCHINI-OCH QUINOABIFFAR MED FÄNKÅLSTZATSIKI!

apr 8, 2019 | Gott och blandat, Vego

Mamma, du måste laga de här biffarna igen. Ett gott betyg med andra ord. Vi adderade även till rostade rödbetor och hummus som vi hade i kylen. Det blev en god och matig kombo. Servera i pitabröd eller som det är. 

Som ni märker testar jag recept från en kokbok som heter ”Plåtmat”. Jag kan varmt rekommendera den. Härliga recept som är enkla att svänga ihop.

BAS – BIFFAR

  • 2 l kokt quinoa
  • 2 dl urkramad grovriven zucchini (ca 1/2 normalstor zucchini)
  • 3 ägg
  • 1 burk soltorkade tomater i olja à 190 g, finhackade.
  • 150 g fetaost
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och pressade/rivna
  • 1-2 dl finhackad basilika (jag använde fryst)
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • olja, t.ex från de soltorkade tomaterna.
  • salt och svartpeppar

SÅS

  • 1/2 fänkål
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 1/2 – 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor, skildade och pressade/rivna
  • 1-2 tsk flytande honung
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
  • dill från fänkålen eller mynta om du har

TOPPING OCH TILLBEHÖR

  • pitabröd
  • citron i klyft
  • salladsblad
  • 1 rödlök, skalad och tunt skivad
  • 2 tomater, i skivor
  • 2 dl grovhackad bladpersilja
  • 1 stor näve basilikablad
  • chilisås

GÖR SÅ HÄR:

  • Blanda quinoa och zucchini med ägg, soltorkade tomater, fetaost, vitlök, basilika, salt och peppar. Ha i ströbrödet lite i taget tills du har en formbar smet.
  • Låt smeten vila i kylen i 15 minuter. Gör under tiden iordning toppingarna och såsen.
  • Forma biffar av smeten och lägg sem på en klädd plåt. Om smeten är för kletig har du i mer ströbröd. Ta lite vatten på händerna så blir det lättare att få en fin form på biffarna. Ringla över lite olja. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter till biffarna är genomstekta och har fått en fin gyllenbrun färg. Om du väljer att äta i pitabröd är det gott att låta bröden bli lite varma i ugnen i slutet av gräddningen av biffarna.
  • Servera biffarna med tzatsikin och toppingarna. Smaklig spis!

IMG_4600

Ogräddade biffar. 

IMG_4602

Fänkålstzatsiki.

IMG_4606