Gott och Blandat

Langos - Hemgjorda

Langos - Hemgjorda

Langos förknippar jag med festivalmat. Dröm dig bort till sommarens festivaler och servera langos till middagen. Gott till middag eller som snacks till drinken.

 Ingredienser till 8 stora eller ett gäng små langos

1 kokt mjölig medelstor potatis 

1,5 dl mjölk 

15 g jäst

1 tsk strösocker

2,5 dl vetemjöl (+ lite till utbakning)

1 tsk salt

rapsolja, att fritera i

Topping

2 dl gräddfil

1 rödlök, finhackad (liten)

röd stenbitsrom (eller löjrom)

gräslök, finskuren

citron, i klyftor

svartpeppar, nymalen

Gör så här

Riv den kokta potatisen fint på ett rivjärn. 

Värm upp mjölken till fingervarm i en kastrull.
Tillsätt jäst och socker till den ljumna mjölken för att lösa upp dem. Låt stå 3-4 min för att dra.

Blanda mjölet med den rivna potatisen och salt. Tillsätt mjölk- & jästblandningen och rör till en slät, ganska lös deg. Lät jäsa i ca 40-50 min under bakduk, till dubbel storlek.

Skär degen i bitar och platta ut med fingrarna och eller kavel. Forma lite ovala som en klassisk langosform ser ut. Låt jäsa ca 10 min innan fritering. 

Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull eller stekpanna.

Fritera på båda sidor tills gyllene, ca 1-2 minuter per sida (tills gyllenbruna) och lägg sedan på hushållspapper. Bäst är att låta dem svalna en aning innan topping läggs på.

Servera dina langos med önskade tillbehör. Gräddfil, rom, finhackad rödlök, dill, finskuren gräslök och citronklyftor till!

Läs nästa

Vispad brie med rostade druvor
Bakade majskolvar!