Vår historia

Östenssons Livs AB grundades 1963 av Gösta Östensson. Idag drivs och ägs företaget av dottern Karina Lindblad och hennes man Håkan Lindblad. Östenssons är en fristående livsmedelskedja som du finner i västra Östergötland. Du hittar två butiker i Motala, två butiker i Vadstena, en butik i Skänninge, en butik i Borensberg, två butiker i Linköping och en butik i Norrköping.
Utöver butikerna har Östenssons ett centralt kök som dagligen lagar mat till alla butiker.

Gösta & Marianne Östensson startar sin första butik

Måndagen den 11 november startade Gösta & Marianne Östensson sin första butik. Adressen var Kungsgatan 5 och därmed grundades ÖSTENSSONS LIVS AB. Butiken hade 8 anställda och omsättningen uppgick första året till 1,1 miljoner kronor.
1963

Östenssons andra butik i Motala

Östenssons övertog och öppnade en butik på Platensgatan 13 i Motala. Intresset för Platensgatan grundades i en önskan om att kunna utvecklas. Butiken på Platensgatan lyckades med kolonialsortimentet, medan butiken på Kungsgatan fortfarande var dominerande på kött- och färskvarusortimentet.
1966

Östenssons etablerar sig i Vadstena

Måndagen den 18 mars 1968 öppnades butiken i Vadstena på Storgatan 16. Vadstenaborna kunde till en början inte förlika sig med att en Motalabo övertog butiken, som tidigare gick under namnen Vasahallen, och det tog nästan ett helt år att bli riktigt accepterad.
1968

Sveriges största torghandlare

Domus påbörjade bygget av sitt nya varuhus och eftersom butiken på Kungsgatan låg i det kvarter där nybygget skulle ske var Östenssons tvungna att lämna lokalerna. Östenssons hade förhandlat om att få hyra Domus gamla lokaler, nuvarande Baltzarhuset, och under byggtiden beslöts att tillfälligt flytta ut i en barack på Stora Torget. Detta var i juni 1973 och butiken på Platensgatan lades samtidigt ner. Genom att utöka öppettiderna till 8-20 kunde samtlig personal behållas från båda butikerna. Under denna period var Östenssons ”Sveriges största torghandlare”.
1973

Östenssons Skänninge

Den 16 januari 1974 etablerade Östenssons sig i Skänninge. Östenssons förvärvade ”Favör Matmarknad” som då endast hade drivits under ett halvår. Favör Matmarknad fick ingen fart på butiken så Östenssons bedömning före köpet var ”Om de kan sälja så mycket kolonial med så dålig köttavdelning… då kan vi med vårt färskvarukunnande göra butiken lönsam.”
1974

Östenssons City

Den 10 april 1975 öppnade Baltzarhuset efter renovering, där var Östenssons en av tio handlare. Vi erbjöd manuella diskar för kött & chark, fisk, ost, bageri & konditori. Mjukglass var på modet och den blev en storsäljare i vår kiosk som låg mitt i entrén på Baltzarhuset.
1975

Nya lokaler i Skänninge

Östenssons flyttar till nya lokaler i Skänninge. Dåvarande butikschef Håkan Lindblad (nuvarande ägare) ser ni längst ner till vänster i bild.
1983

Östenssons Norrköping

Den 1 augusti 1984 övertog Östenssons Tempo i Hageby, Norrköping. Efter två år beslutades att butiken i Norrköping ska säljas, vid försäljningstillfället har omsättningen fördubblats.
1984

Östenssons Väster i Motala

I samband med försäljningen av Norrköpingsbutiken köpte Östenssons Vivohallen i Motala. Butiken, som numera kallas för Östenssons Väster, låg vägg i vägg med Konsum.
1986

Östenssons Mima i Vadstena

Den 1 mars 1992 förvärvade Östenssons Sparköp i Vadstena AB och öppnade Östenssons Mima. Östenssons Mima var en butik som skiljde sig från övriga Östenssonsbutiker. Den hade ett sortiment på ca 2000 artiklar och erbjöd ett begränsat utbud av färskvaror.
1992

Utbyggnad av Västerbutiken

Västerbutiken byggdes ut till dubbel storlek efter övertagandet av Konsums lokal.
1993

Östenssons kök

Tillverkningsenheten i Citybutiken flyttades till Myntgatan. Lokalen är var cirka 350m2. Produktionen var i full gång från och med midsommar.
1994

Generationsskifte

I mars överlät Gösta & Marianne Östensson sina aktier till barnen Bengt Östensson och Karina Lindblad. Senare samma år, den 7 oktober, övertog Östenssons Åhléns sista livsmedelsbutik i Sverige. I verksamheten ingick dessutom ett bageri. Åhlénsbageriet började från den dagen att leverera bröd till samtliga Östenssons butiker.
1996

Charkfabrik på Myntgatan

Lite utav en dröm gick i uppfyllelse för Gösta Östensson då bygget av charkfabriken påbörjades, fabriken stod klar i september. Charkfabriken uppfördes i samma byggand som centrallagret vilket ledde till att stora delar av detta avvecklas. Ovanpå charkfabriken byggdes nya konferenslokaler.
1997

Årets Motalaföretag

I april 1998 beslutades om att Åhlensbageriet skulle flyttas ner till Myntgatan. Ombyggnad påbörjas i mitten av maj, i september samma år bakades första brödet från Östenssons Bageri i nya lokaler. Nu finns samtliga tillverkningsenheter (Östenssons Kök, Östenssons Bageri & Östenssons Charkuteri) samlade på ett ställe vilket underlättar både logistik och produktion. Östenssons fick även utmärkelsen årets Motalaföretag 1998 utav Motala kommun.
1998

Ägarbyte

20 juli gjordes affären upp om ett ägarbyte. Bengt Östensson väljer att sälja sin del av Östenssons till Karina och Håkan Lindblad som blir ägare till hela företaget.
2001

Byte av logotyp

Östenssons tar fram en ny grafisk profil.
2002

40-årsjubileum

Bygglov för en ny butik i Vadstena blev klart. Lokalerna på Myntgatan byggdes ut för att få plats med en egen styckcentral. Styckning och paketering utav kött flyttade därmed från butikerna till Myntgatan allt för att förbättra kvalité och utbud.
2003

Östenssons starby

Östenssons slog upp dörrarna för den helt nybyggda butiken i Vadstena.
2004

Vinnare av dagligvarupriset

Med motiveringen: ”Östenssons Livs får priset för att till fullo ha förverkligat sin vision Mat och omtanke från trakten… En regional kedja som erbjuder ett kundanpassat sortiment och dagsfärska varor från lokala leverantörer och Östenssons egna tillverkning. Med engagerad personal och en inspirerande butiksmiljö rekryterar Östenssons ständigt nya trogna kunder”.
2005

Byte av huvudgrossist

Byte av huvudgrossist från Axfood till Bergendahls.
2006

Östenssons Ekön

Östenssons renoverade före detta ”Eköns livs” och etablerar ytterligare en affär.
2006

Östenssons lansering av hemsida

Östenssons lanserade www.ostenssons.se där det bland annat gavs möjlighet att beställa cateringmat från Östenssons kök.
2007

Göstas Chark säljs till Eklunds Chark AB i Linköping

Östenssons egna charkfabrik som producerar charkuteriprodukter under varumärket Göstas Chark säljs till Eklunds Chark i Linköping. Östenssons tar in hela Eklunds charksortiment i butikerna!
2009

Östenssons ingår samarbete med Den Svenska Matrebellen

Den Svenska Matrebellen är en nyhet som utmanar de stora blocken i handeln. Matrebellerna finns för dig som söker ett lokalt alternativ med en justare prisbild och ett bredare urval. Vi är ett 60-tal handlare som gått samman i en gemensam inköpsorganisation med gemensam marknadsföring och livsmedelskontroll. Vi är lokalt starka och välorganiserade.
2009

Ombyggnad av Östenssons Väster

När beslutet att bygga om Östenssons väster väl togs gick allt väldigt fort. Från att den första väggen revs till att butiken stod redo för nyöppning tog det totalt tre månader. Ny entré, ny kyl/frysanläggning, ny kassalinje, manuell färskvarudisk är bara delar av det som byttes ut under ombyggnaden.
2009

Ombyggnad av Östenssons Mima

Då butiken var i behov av nytt golv stängdes den under en två veckors period. I samband med detta ändrades layouten och även belysning, kylar, kassadiskar mm byttes ut. Butiken nyöppnade fredag 18 mars med tårtkalas.
2011

Ullstämma 2011

Den 15 februari tas det första spadtaget för vår nya butik i Linköping. Beräknad öppning under senhösten 2012.
2011

Nyetablering i Linköping

Den 21 november 2012 slogs dörrarna upp till Östenssons Ullstämma. Butiken har en tydlig färskvaruprofil med eget bageri, manuell disk och produkter från flera unika leverantörer. Estetiskt är butiken utsmyckad utöver det vanliga med bland annat rostiga plåtväggar, hopphagar för barnen och rosa kundvagnar. Butiken bjuder alla kunder på kaffe och kundvagnarna har därför utrustats med kopphållare.
2012

50-årsjubileum

Östenssons 50 år!
2013

Vindkraft

Från och med den 1a januari 2014 levereras största delen av Östenssons enegriförbrukning av två vindkraftverk utanför Skänninge, Vistena 2 och Vistena 3.
2014

Utbyggnad Östenssons Starby

10 år efter nyöppning var det dags att bygga ut butiken. Innan midsommar slogs dörrarna upp för ytterligare 300 kvm försäljningsyta.
2014

2015 Skänninge spadtag

Den 15 juni tog vi första spadtaget för vår nya butik i Skänninge.
2015

Prisade på flera håll - Ny VD

Under 2015 fick vi ta emot priset ”Årets bästa frysavdelning” på Dagligvarugalan i Stockholm. På hemmaplan blev vi tilldelade ”Årets mest engagerade företag” på Motalagalan. Utöver detta tog vi första spadtaget för Nya Skänningebutiken, sprängde 10 000 gränsen för antalet följare på Facebook, startade nytt varmmatkoncept i Citybutiken, Anders Lindblom axlar rollen som VD efter Håkan Lindblad och mycket mycket mer…
2015

Nyöppning Skänninge

Den 25 februari 2016 öppnades dörrarna till nya Östenssons Skänninge. Kön in till butiken tog närmare två timmar att släppa in och trafikkaoset var ett faktum i Skänninge med omnejd. Butiken är miljöcertifierad med ”Bra miljöval” och har en tydlig färskvaruprofil. Utöver manuell chark- och fiskdisk, eget café, en riktig traktor, hagar för barnen, upp och nervända hinkar i taket, djungelpantrum så är butiken helt vanlig…
2016

Nytt samarbete Hemköp

Den 1 september bytte vi grossist till Axfood och Hemköp. Ett nytt lojalitetsprogram, nya kassor och till viss del ett nytt grafiskt gränssnitt infördes.
2019

Vätternrundan

Den 14 juni genomför ett starkt gäng, med representanter från samtliga enheter, det klassiska cykelloppet Vätternrundan. Samtliga 30 personer gick i mål efter drygt 12 timmar.
2019

Nyöppning Verkstan

4:e oktober öppnade Verkstadsbutiken efter en totalrenovering. Kunderna kan nu njuta av en delidisk och nya tekniska lösningar såsom självutcheckningskassor.
2019

Premiär för E-handel

Den 15:e december startade vi vår e-handel på Östenssons Verkstan i form av ”Click and Collect”, dvs. e-handla bekvämt hemma och hämta därefter upp färdigplockade matkassar utanför butiken.
2020

Folkungavallen spadtag

Den 4 mars gör vi klart för butik nummer 2 i Linköping genom kontraktsskrivning och corona handslag. Butiken kommer inrymmas i mobilitetshubben som uppförs bredvid den nya simhallen i Folkungavallen. Beräknad öppning under våren 2023.
2021

E-handel på samtliga

Under början av året rullar vi ut vår e-handelssatsning och säkerställer denna service i samtliga orter som vi är representerade i.
2021

Björkalund spadtag

Den 11 april tog vi första spadtaget för vår nya butik i Norrköping som beräknas öppna under våren 2023.
2022

Norrköping Björkalund premiär

Linköping Folkungavallen premiär

Östenssons 60 år!

2023