Bakning

Äppelrosor

Äppelrosor

Servera de här vackra äppelrosorna på kalset eller som fika. Det kommer garanterat bli en snackis. De är roliga att göra och kan varieras med smaksättning av kanel eller t.ex vanilj.

Äppelrosor i smördeg

  1. 2 plattor fryst smördeg 10×20 cm eller 1 rulle färsk smördeg
  2. 2 rött äpple
  3. 2 tsk kanel
  4. 1/2  citron
  5. 1/2 dl aprikospuré, finns i barnmatshyllan
  6. 2 msk florsocker till garnering

  7. Gör så här:
  8. Dela äpplet på mitten och skär bort kärnhuset.
  9. Skär varje halva i tunna fina skivor.
  10. Lägg skivorna i en skål och häll på vatten så det täcker äppelskivorna.
  11. Pressa i saften av 1/2 citron i vattnet.
  12. Kör dem i mikron på full effekt i 1,5-3 minuter.
  13. Ta ut och låt stå en stund medan du förbereder smördegen.
  14. Om du använder fryst smördeg: Kavla ut smördegsplattorna på mjölat bakbord till 6 cm breda och 30 cm långa remsor. 6 st.
  15. Om du använder färsk smördeg som redan är utkavlad: Skär 6 st bitar som är 6 cm breda och 30 cm långa remsor.
  16. Sätt ugnen på 200 grader.
  17. Pensla på aprikospurén på smördegen.
  18. Fördela äppelskivorna med den röda sidan av skalet upp så att färgen syns sedan när du bakat dem. På övre halvan av smördegsremsorna så att det är 3 cm kvar nedåt
  19. Strö gärna på kanel om du vill.
  20. Vik upp 3 cm av den nedre delen av smördegen över äppelskivorna.
  21. Rulla ihop dem till rullar likt rosor.
  22. Lägg dem varsin stor muffinsform i papp, aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin.
  23. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min.
  24. Ta ut och låt svalna något. Ta försiktigt ur formarna om de ej är i papp. Garnera med pudrat florsocker och kanel vid servering.

Läs nästa

Muggkaka med nutella
Kokostoppar med saffran