Det som är kul med att baka bagels är att man kokar dom innan de åker in i ugnen. Ett moment som uppskattades av barnen när de fick hjälpa till med hålsleven.
BAGELS
Ingredienser 12 st
25 g Jäst
5 dl ljummet vatten, max 37°
1 msk ljus sirap
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
Till kokning:
2 msk strösocker
2 liter vatten
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, sirap, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ganska fast 5-10 min, gärna i maskin.
2. Låt jäsa övertäckt 1tim.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i ca 12 lika stora
delar. Rulla ut varje del till ca 30 cm långa längder, något smalare i ändarna.
4. Lägg ihop till kransar och fäst ändarna om varandra. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 20 min.
5. Sätt ugnen på 225°.
6. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar och låt sjuda ca 3 min. Vänd dem ett par gånger under tiden.
7. Ta upp kransarna med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö på frön och grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
8. Låt svalna på galler.
9. Servera med färskost och oliver eller annan fyllning som du gillar.