Bakning

Baka bagels

Baka bagels

Det som är kul med att baka bagels är att man kokar dom innan de åker in i ugnen. Ett moment som uppskattades av barnen när de fick hjälpa till med hålsleven. 

BAGELS

Ingredienser 12 st

25 g Jäst

5 dl ljummet vatten, max 37°

1 msk ljus sirap

2 tsk salt

13 dl vetemjöl

Till kokning:

2 msk strösocker

2 liter vatten

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, sirap, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ganska fast 5-10 min, gärna i maskin.

2. Låt jäsa övertäckt 1tim.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i ca 12 lika stora
delar. Rulla ut varje del till ca 30 cm långa längder, något smalare i ändarna.

4. Lägg ihop till kransar och fäst ändarna om varandra. Lägg dem på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 20 min.

5. Sätt ugnen på 225°.

6. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar och låt sjuda ca 3 min. Vänd dem ett par gånger under tiden.

7. Ta upp kransarna med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö på frön och grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

8. Låt svalna på galler.

9. Servera med färskost och oliver eller annan fyllning som du gillar.

Läs nästa

Hallon-& avokadomousse
Kakor med M & M´s