Bakning

Baklava

Baklava

Frasigt bakverk i lager av filodeg fyllt med nötter och sockerlag som är gott till dessert. Den kommer ursprungligen från Istanbul, Turkiet. Till baklavan serverade jag apelsinskivor och granatäpplekärnor.

Ingredienser till ca 30 bitar beroende på storlek (Receptet kommer från My Kitchen Stories)

 • 500 g smör
 • 500 g naturella nötter av valfri sort, jag använde valnötter, mandel och pistage för den fina färgens skull
 • 3 + 2 msk apelsinblomvatten
 • 750 g filodeg (ca 30 ark)
 • 4 dl strösocker
 • 2 dl vatten
 • Saft från 1 citron
 • 1 msk apelsinblomvatten (kan uteslutas)
 • Finhackade pistagenötter att garnera med
 1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
 2. Smält smöret i en kastrull på hög värme.
 3. Mixa nötterna till grova bitar eller grovhacka dem för hand med kniv. 
 4. Täck din långpanna med bakplåtsapper (inte ett måste men underlättar sedan om du vill plocka ut bitarna snyggt ur formen). Klipp till filodegsarken så att de passar din långpanna.
 5. Lägg ett första filodegsark i botten på formen. Pensla generöst med smör, lägg på nästa ark och pensla igen. Fortsätt tills du använt 15 ark. Viktigt att du slätar ut varje ark ordentligt och trycker bort eventuella luftbubblor så att inte arken sticker iväg under gräddning. För ett extra bra fras är det också superviktigt att inte snåla med smöret mellan varje ark. Pensla inte smör på det 15:onde arket som du kommer ha nötterna på.
 6. Tillsätt sedan nötblandningen och platta ut den i ett tätt och jämnt lager med hjälp av baksidan av en sked. Ju tätare packade nötterna är, desto bättre.
 7. Fortsätt sedan att lägga på resten av filodegsarken på samma sätt som tidigare tills du använt alla filodegsark. Vänta med att pensla på med på det översta arket tills du skurit baklavan i bitar.
 8. Skär ut bitar med en vass kniv, så stora eller små du vill ha dem. Pensla baklavan med det sista smöret och grädda plåten i mitten av ugnen i 50-60 minuter eller tills baklavan fått en fin, gyllenbrun färg och torkat ordentligt. Våga grädda baklavan länge så att den torkar ut så mycket som möjligt utan att bli bränd, annars kommer det att sluta i en sörjig historia.
 9. Under tiden som baklavan gräddas kan du göra sockerlagen. Ha i strösocker, vatten, citronaft och apelsinblomvatten i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen.
 10. Pensla baklavan med hälften av sockerlagen direkt när baklavan kommer ut från ugnen. Vänta med att pensla baklavan med resten av sockerlagen tills när sockerlagen svalnat och tjocknat. Se till att använda allt så att baklavan verkligen får suga åt sig av sockerlagen. Garnera med pistachnötter och låt sedan baklavan svalna och sätta sig i kylskåpet ordentligt, minst 3 h, innan du serverar den.

Läs nästa

Fylld croissant
Grillad munk med jordgubbar