Kött

Köttbullar på viltkött

Köttbullar på viltkött

Sommarvärmen håller i sig, iallafall om man befinner sig i Östergötland. Idag besökte jag och familjen Lerbäcks teater utanför Askersund där vi såg ”Kyrkbacksungens hemlighet”. Den var otroligt bra. Har ni chansen så gå och se den. Det har blivit en tradition för oss att gå på Lerbäcks utomhusteater nu sedan många år tillbaka. I år åt vi köttbullslunch och även deras populära fikakorg i pausen.

Här kommer ett gott recept på vilda köttbullar

Rådjursköttbullar

500 g rådjursfärs, helst grovmals eller nöt

10 enbär

1/2 tsk svartpepparkorn

1/2 msk farinsocker

1/2 tsk salt

2 dl kantskurna skivor vittbröd, grovt smulade (eller 1 dl pankosmulor)

3/4 dl grädde

2 msk mycket finhackad rödlök

1 msk konc kalvfond Touch of taste

smör och rapsolja till stekning

Till sås:

1 msk kalvfond eller viltfond

1 msk svampsoja

2 1/4 dl grädde

2 msk whisky

2 tsk maizena

Till servering:

Rårörd lingonsylt

Potatis- och palsternacksmos

Sockerärter

Rosta enbär och svartpeppar i torr panna på medelvärme någon minut tills de börjar dofta. Smula ner lagerbladen i den heta pannan och rosta vidare 1/2 minut under omrörning. Låt svalna. Stöt krydddorna i mortel med socker och salt.

Smula ner brödet i en bunke och slå på grädden. Blanda ner kryddorna och löken i brödsmeten. Låt gärna stå och svälla en kvart medan du pular med annat.

Arbeta samman färsen med brödsmeten till jämn smidig konsistens. Det här är ett kritiskt moment! Arbetar du färsen för lite faller köttbullarna i sär och blir smuliga. Arbetar du dem för mycket blir de sega.

Låt nu färsen stå och samla smak om du har tid. Gärna en timme. Då får färsen en lätt rimning vilket ger saftigare bullar. Och smakerna hinner utveckla sig ordentligt.

Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem med lite rapsolja. Rulla ca 24 fina köttbulllar. Bryn dem i stekfett på medelvärme i en stor stekpanna tills de är halvfärdiga. Om din panna är liten kan det vara bra att köra dem i två omgångar. Lägg sen alla bulllar i pannan.

Slå på 1 1/2 dl vatten, grädde, fond och soja. Låt puttra i fem minuter. Slå på whiskyn och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Rör ut maizenan i kallt vatten och red av med så mycket som behövs.

Läs nästa

Freak shake
Smördegsflarn med persimon & chevré