Vego

Linsgryta med sötpotatis & naanbröd

Linsgryta med sötpotatis & naanbröd

Flytta ut köket och njut av frukost, lunch eller middag ute i naturen. Det smakar alltid bättre att äta utomhus. Det här receptet är perfekt att förbereda hemma och värma på under utflykten. När degen hemma och baka ut på plats. Smaklig spis!

4 port

  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk gurkmeja
  • En bit färsk ingefära, ca 1 msk riven
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl torkade röda linser
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 sötpotatis
  • 1 lime
  • Salt & peppar

Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs den i oljan i en gryta. Tillsätt gurkmeja, riven ingefära och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.  Skala och skär sötpotatisen i kuber, ca 2×2 cm stora. Lägg ner dom och stek en stund.

Rör i kokosmjölk, vatten, smulad buljongtärning, linser och sambal oelek. Vänd ner burken med körsbärstomaterna. Låt koka ca 15 minuter eller tills linserna och sötpotatisen är mjuka. Smaka av grytan med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten. 

Servera grytan med lime i klyftor och toppa med koriander. Det är gott servera ris eller naanbröd till grytan.

Recept på ett gäng naanbröd

  • 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  1. Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten. 
  2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna. 
  3. Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme). 
  4. Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle. 
  5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
  6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna. 
  7. Värm en stekpanna på max värme.
  8. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
  9. Ät direkt.

Läs nästa

Kladdkaka med glasyr
Muffins till Halloween