Bakning

Marmorerade dammsugare

Marmorerade dammsugare

En dag värd att fira är marsipanens dag, och det firas med dammsugare. Vet du vad skillnaden mellan mandelmassa och marsipan är? Mandelmassa består av 50 procent mald mandel och 50 procent socker. Mandelmassa används till bakverk som till exempel semlor. Marsipan består av 25–35 procent mald mandel och 65–75 procent socker. Marsipan används mer till konfekter och garnering av bakverk som till exempel locket på en princesstårta.

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 dl florsocker
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl sockerkakssmulor
  • Marsipan, ev karamellfärg att färga degen med
  • valfri smaksättning
  • choklad (mörk, mjölk eller vit)

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser utom choklad och marsipan.
  2. Dela degen i tre bitar och rulla ut i längder.
  3. Lägg dem i frysen.
  4. Dela upp marsipanen i i lika delar och färgsätt den i valfri färg om du önskar. Testa med en droppe färg och tillsätt mer för önskad effekt. Blanda ihop lite av varje färg. Antingen som långa korvar eller bra så klumpar. Kavla ut och se den fina marmoreringarna som blir med de olika färgerna.
  5. Kavla ut marsipan och lägg på fyllningen.
  6. Rulla ihop, skär i bitar.
  7. Doppa ändarna i chokladen du smält över vattenbad eller försiktigt i micron.
  8. Förvara dammsugarna svalt till servering.

 

Läs nästa

Ströbröd - Gör själv
Päron med After Eight