Bakning

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Fira pepparkakans dag med en mjuk pepparkaka med inslag av syrliga lingon.

Till en form

  • 100 g smör (smält)
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl gräddfil (eller yoghurt)
  • 2,5 tsk kanel
  • 1,5 tsk ingefära (mald)
  • 1,5 tsk kardemumma (mald)
  • 1 tsk nejlika (mald)
  • 180 gram (3 dl)vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver (undvik ekologiskt då det jäser sämre)
  • 1 dl lingon (frysta går fint) eller lingonsylt

Gör så här:

 

 

  • Sätt ugnen på 175˚C varmluft (alternativt ca 180-190 ˚C över- och undervärme).
  • Smörj och mjöla en bakform. Ett tips är att smälta smöret och pensla i formen. Blanda lite mjöl, florsocker och/eller vaniljsocker och häll i formen så att det täcker överallt. Banka ur överflödigt mjöl/florsocker.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Blanda mjöl och bakpulver väl i en separat skål.
  • Vispa upp ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt gräddfil.
  • Rör (vispa ej ) ner kryddorna, lingon (eller lingonsylt) och sikta ner mjöl- & bakpulverblandningen och vänd ner försiktigt i smeten. Tillsätt till sist smöret. Det gäller att försöka hålla smeten luftig.
  • Häll upp pepparkakssmeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna. Testa med sticka för att se att kakan är klar! Alternativt med termometer, vid 98˚C är kakan klar.
  • Ta ut och låt den mjuka pepparkakan svalna lite i formen. Då håller den ihop bättre när den stjälps upp. Servera och garnera gärna med några lingon och/eller en klick lingongrädde (grädde vispad med lite lingonsylt).

Läs nästa

Päron med After Eight
Chokladkräm med olivolja & havssalt