Gott och Blandat

Sötpotatissmörgås

Sötpotatissmörgås

En klassisk macka kan vara bland det godaste som finns. Men nu är det nya tider så prova  på den här enkla varianten till fredagsmys eller en kopp te. Låt mig presentera ”sötpotatismackan”. God, nyttig, enkel att göra och dessutom snygg. Vad mer kan man begära. I receptet stoppar jag den i bröstrosten men det går såklart lika bra att rosta den i ugnen. Det jag gillar med sötpotatis är att den går att tillaga snabbare än vanlig potatis och att den har en sötma som funkar bra till saltare smaker som till bacon. Kolla in filmen så ser du hur jag gör!

Sötpotatismacka!

Skär sötpotatisen i 0,5-1 cm tjocka skivor. Börja med att rosta skivorna i två omgångar i brödrosten ca 2 min varje gång. Stek dem sedan i kokosolja i stekpannan, några minuter på vardera sida (för att få lite mer färg) och tills den är lagom mjuk.

Toppa med:
* Stekt ägg och bacon

* Avokado, mozzarella, tomat och olivolja

* Nötsmör och banan och mortlar kardemumma.

För er som är nyfikna på sötpotatis läs nedan! Jag hittade den här informationen på Sporthälsa.

Söt smak
Det finns ett hundratal olika sötpotatissorter och den tåligaste som odlas i växthus här i Sverige heter beauregard och har en söt, nötaktig smak som kan bakas, grillas, göra pommes på, göra puré på, göra gratäng av eller koka soppa på.

Är sötpotatis nyttigare än vanlig potatis?
Den vanliga potatisen har fått ett oförtjänt dåligt rykte i takt med att lågkolhydratdieter blivit mer populära. Visst innehåller potatis mycket kolhydrater men den mättar bra och innehåller relativt få kalorier. Näringsmässigt skiljer sig inte potatis och sötpotatis särskilt mycket åt. Fördelen med sötpotatis är att den är fullproppad med antioxidanter, vilket gör den till ett bättre val jämfört med den vanliga potatisen. Den är också C- och E- vitaminrik, innehåller även betakaroten och mineraler som koppar, kalium och järn. Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen eftersom fibrerna förhindrar och lindrar förstoppning, som eventuellt kan leda till tjocktarmscancer.

Odla egen sötpotatis
För den som vill prova att odla sötpotatis som krukväxt går det bra att sätta knölarna i vanlig jord och låta toppen sticka upp ovan jord. Vattna regelbundet och placera i ett ljust läge så kommer skottbildningen snart igång och plantan blir så småningom en fin krukväxt.

Satsa på ekologisk sötpotatis
Sedan får man aldrig glömma att vi har olika tycke och smak. Gillar du vanlig potatis ät då den, och som med allt annat, med måtta. Tänk på att potatis är vår mest besprutade gröda. Bintje och King Edward är värst. Välj därför ekologiskt eller KRAV-märkt om ni har möjlighet.

Man tror att sötpotatis ursprungligen kommer från Centralamerika. Den tros ha odlats i minst 5 000 år och introducerades till Spanien redan innan den vanliga potatisen. Så tidigt som 1250 finns uppgifter om odling i Polynesien och numera odlas sötpotatis över hela världen i tropiska och varma områden med tillgång till vatten. Örten kräver mycket värme för att utvecklas och kan därför inte odlas på friland i Sverige, utan bara i växthus.

Läs nästa

Chili con carne
Jordnötsdipp