En chili con carne är alltid rätt oavsett dag eller händelse. Jag gör alltid dubbel eller mer så jag även har lite ”chili” i frysen. Det här receptet har Tommy Myllymäki komponerat.
SERVERA GÄRNA MED RAWSLAW-SALLAD. SÅ GOTT!
CHILI CON CARNE
4 portioner
- 400 g nötfärs
- 2 gula lökar
- 1 röd paprika
- 4 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 2 tsk rökt paprika
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander malen
- 1 apelsin saft och skal av
- 1 ,5 msk honung
- 2 dl kalvfond
- 400 g krossade tomater
- 1 burk kokta små vita bönor
- ljust bröd
- gräddfil eller matlagningsyoghurt
- Börja med hacka gul och vitlök, hacka sedan chilin fint. Behåll kärnorna om Ni vill ha mer hetta. Strimla paprikan på längden och börja steka alltsammans i en gryta.
- Tillsätt köttfärsen och stek den på hög värme. När köttfärsen börjar få färg, gå i med kryddorna och fortsätt steka. Rör om hela tiden så inget bränns.
- Slå på tomaterna, låt det koka upp och slå på kalvfonden.
- Medan det kokar, riv ner apelsinskalet i grytan och tillsätt saften från apelsinen samt honungen.
- Smaka av med salt och peppar.
- När det kokat i några minuter och koncentrerats, skölj bönorna i vatten och tillsätt till grytan.
- Låt bönorna koka med i ca 5 minuter och avsluta med att toppa med hackad koriander.
- Servera med ljust bröd och gräddfil eller matlagningsyoghurt.