Ingredienser till de släta bullarna.
50 g jäst för söta degar
5 dl mandeldryck eller havredryck
200 g vegansk majonäs
1 msk kardemummakärnor
1,5 dl strösocker
1 kg vetemjöl special
SLÄTA BULLAR TILL SEMLOR
Gör så här:
- Smula sönder jästen i degbunken.
- Värm vätskan till 37 grader C, och häll ner den mortlade kardemumman. Låt den stå och dra 2 min. Var noga med att vätskan inte blir för varm, jästen dör när det är över 48 grader.
- Häll blandningen över jästen så att den löser sig.
- Tillsätt socker, vegansk majonnäs (ger en saftigare deg), och nästan allt mjöl.
- Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 minuter och i en hushållsassistent ca 5 minuter.
- Strö mjöl över degen. Täck den med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Täcker man bunken med plastfolie eller en påse istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre. (Om du gör fyllningen själv så är det perfekt att göra den under tiden degen jäser, se recept på fyllning längre ner)
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen till en smidig deg. Dela upp den i mindre bitar. Forma varje bit till en rund slät bulle. Jag vägde varje bit till ca 55-60 g.
- Lägg bullarna på en plåt och låt de jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min.
MONTERING
- Klipp upp en triangel i varje bulle med hjälp av en sax och vips har du ett hål och ett lock. (se film).
- Fyll på med mandelmassa och spritsa på med grädde. Toppa med locket och pudra sedan över florsocker. Servera direkt och njut!
Fyllning
- 250 g färdig mandelmassa eller hemgjord som du hittar recept på här:
- 3-5 dl Alpro vispbar ”grädde” eller annan vegansk ”grädde”. (smaksak hur mycket man vill ha önskar på sin semla)
HEMGJORD MANDELMASSA
- 100 g mandlar, oskalade
- 100 g florsocker
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1 krm vaniljpulver
- 1-2 tsk mandeltryck/vatten
Gör så här:
1. Mixa hälften av nötterna till konsistensen som lite grövre ströbröd.
2. Tillsätt florsocker och lite vätska och mixa tills det är välblandat. Häll över blandningen i en skål.
3. Mixa resten av nötterna grövre så det är lite bitar av mandel. Häll över nötterna i skålen. Blanda och rör ner resten av florsockret och tillsätt kryddorna. Rör till du har en krämig mandelmassa.
4. Klar att används direkt till semlor, eller förvara i kylen upp till en vecka.