Bakning

Baskisk bränd cheesecake

Baskisk bränd cheesecake

Krämig cheesecake med smak av vanilj och karamell. Det här receptet jag delar med mig dök upp i mitt flöde och kommer inte från någon mindre än en av Mästerkockarna, Klara Lind som tog hem guld 2017.

Ingredienser

Bra att ha hemma – en våg

  • 840 g philadelphiaost, rumstempererad
  • 6 ägg
  • 240 g strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronjuice
  • 40 g vetemjöl
  • 540 g vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 240 grader.

Klä en springform (24 cm) i bakplåtspapper. Ett tips är att knöla ihop pappret till en boll och sen veckla ut det. Då är det mycket lättare att få det att ligga på plats i formen. Jag fick ta till två papper och la dom omlott.

Vispa osten med sockret i i ca 3 minuter. Addera sedan under konstant vispning, ett ägg i taget. håll i vaniljsockret och citronjuicen. Blanda mjölet en tredjedel av grädden i en annan bunke så den blir slät. Häll i resten av grädden och vispa ihop. Addera gräddblandningen, under vispning i philadelphiaostkrämen. Häll allt i formen.

Grädda mitt i ugnen på 240 grader i 30 minuter.

Kakan ska se ”bränd ut”. När den är klar efter 30 min ska den vara väldigt lös i konsistensen. Då är allt som det ska. Låt den svalna i rumstemperatur och ställ i kyl minst 4 timmar, helst över natten. Ta fram den 30 minuter innan servering.

Ät den som den är. Ljuvligt god!

Läs nästa

Keso á la malta
Filmjölksbröd