Bakning

Bondkakor

Bondkakor

Kalasen avlöser varandra under juli månad. Det är många födelsedagsbarn som ska firas och bakas till. Idag bakade vi bondkakor som är en av mina favoriter. Min mormor bakar väldigt goda sådana och mina blev nästan lika goda, men inga slår hennes såklart. 

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3/4 dl sötmandel, oskalad & hackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda smör, strösocker och sirap.
  2. Blanda vetemjöl och bikarbonat och arbeta in det i smörsmeten till en smidig deg. Arbeta in den hackade mandeln.
  3. Dela degen i 3 bitar. Rulla dem till längder, ca 4 cm i diameter. Plasta in rullarna och lägg dem i frysen i ca 1 tim.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i skivor, 5–7 mm tjocka, med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda kakorna gyllenbruna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna.

Läs nästa

Glutenfri tårta
Chokladbollar med banan