Bakning

Crème caramel

Crème caramel

Sedan jag var ett barn har jag aldrig varit ett fan av créme caramel eller något liknande i dessertväg. Jag tror det mest beror på konsistensen. Att den ”dallrade” för mycket och var för söt. Men jag vet ju också att man behöver äta en rätt många gånger för att lära sig tycka om den. Så för några dagar sedan dök ett recept upp i en kokbok med äggkaka/créme caramel. Sagt och gjort svängde jag ihop den och den blev god. Inget av mina barn uppskattade den men jag vet också att de föredrar desserter åt det syrliga hållet så det här blev för sött i deras smak. Jag åt den som den var men jag tror nog att nästa gång jag gör den kommer jag addera till några väl utvalda bär, då åt det syrliga hållet. Kanske röda vinbär eller till och med lingon för då kan det bli en fin juldessert.

Receptet är till en lite större form.

Crème

 • 7 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 1 vaniljstång
 • 7,5 dl standardmjölk

Karamellen

 • 1 dl vatten
 • 1 dl strösocker

Gör så här

 1. Värm ugnen till 175°.
 2. Börja med karamellen.
  Koka en karamell genom att hälla socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, låt värmen stiga. 
 3. Först blir det stora bubblor, sen mindre och tillslut lägger sig bubblorna. Såsen tar då en bärnstensfärg och doftar underbart av karamell. Var försiktig så att karamellen inte blir bränd.
  Häll karamellen i en värmetålig form, fördela så karamellan även rinner ut på sidorna.
 1. Crème
 2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker. Vispa luftigt med en elvisp eller i en hushållsassistent. 
 3. Dela vaniljstången. Värm upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljstången och kardemumma. Ta av från plattan och lyft upp vaniljstången. Skrapa ur kärnorna ur stången och lägg tillbaka i mjölken. Spara vaniljstången. Skölj av den och låt den torka innan du stoppar i den i en burk med socker. Mixa gärna så har ett jättegott vaniljsocker.  
 4. Låt blandningen svalna något.
 5. Häll den ljumma mjölken på socker och äggblandningen och vispa ihop till fluffig smet. Häll på den färdiga crèmesmeten på karamellen i en ugnsform.
 6. Ställ formen på ett större ugnsfat eller långpanna lågt ner i ugnen. Häll på vatten i den större formen så att den mindre formen står i ett vattenbad.
 7. Baka crème caramellen i vattenbadet ca 45-50 minuter.
 8. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett serveringsfat. Vänd då snabbt formen upp och ned med hjälp av serveringsfatet. Servera som den är eller med bär.

Läs nästa

Äppeltarte från Poulan
Hemgjorda glassbåtar