Det här receptet på dammsugare med grön mandelmassa gjord på spenat kunde jag bara inte låta bli att göra. Jag blev helt lycklig bara av att läsa receptet och ännu lyckligare när alla dammsugare gick åt. En tiopoängare.
Låt er inspireras och all cred till Kokboken "Little Green Kitchen"Da
Nyttiga dammsugare
Du behöver:
Grön mandelmassa
- 1 näve babyspenat
- 3 msk lönnsirap & honung
- 5 dl (200 g) mandelmjöl
Chokladfyllning
- 15 mjuka dadlar, urkärnade
- 2 1/2 kokt quinoa
- drygt 1 dl (50 g) kokosflingor
- 3 msk kakao
- en nypa salt
Smaksatt gärna med kaffe, arraksarom, pepparmintsextrakt och kanel.
Mandelmassan: Lägg spenaten i en matberedare, tillsätt lönnsirapen och hälften av mandelmjölet och kör tills spenaten lösts upp. Tillsätt resten av mjölet och kör till en fast blandning. Låt mandelmassan vila i kylskåpet medan du gör fyllningen. Diska matberedaren.
Chokladfyllning: Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör tills allt blandats. Smaka av justera smakerna. Dela upp blandningen i två lika stora bollar och rulla dem till 2 cm tjocka och 40 cm långa rullar (de blir lite kletiga men det är helt i sin ordning).
Lägg mandelmassan mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en tunn och avlång platta, ca 40 * 20 cm och 3 mm tjock. Dela plattan på längden till två långa remsor.
Lägg en rulle fyllning på vardera remsan med mandelmassa och rulla ihop mandelmassan runt fyllningen. Skär bort överflödig mandelmassa och nyp ihop skarven med fingrarna. Skör rullarna i 5 cm långa bitar och lägg dem på en tallrik med skarven nedåt. Låt kallna i kylskåpet.
Garnering: Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa båda ändarna på dammsugarna i smält choklad och låt överflödig choklad rinna av. Lägg dammsugarna på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna.
Förvara i kylskåpet i upp till fem dagar.