Kanske det roligaste julgodiset du kommer att servera om du svänger ihop det här relativt enkla receptet. Jag hade aldrig hört talas om det förrän min pappa började prata om ”fläskisar”. Alltså skivad marshmallows i vit/rosa/röda som man skär i skivor så det ser ut som bacon. Barnen fick testa och de tyckte det var kul och gott. De är goda att vända i socker men även kokos.
Fläskisar – Marshmallows
- 10 gelatinblad
- 3,75 dl vatten
- 4,5 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljsocker (eller annan smaksättning som apelsinsaft+skal)
- 2 äggvitor
- 1 msk röd hushållsfärg
Puder
- 4 msk majsstärkelse
- 4 msk florsocker
Gör så här
-
Puder
Sikta och blanda mjöl och florsocker i en separat skål. - Ta fram en fyrkantig form som är ungefär 20×20 cm lägg i ett smörpapper och olja det ordentligt med rapsolja. ikta ungefär hälften av pudret i botten av formen och ställ den åt sidan.
- Marshmallows
- Lägg gelatinbladen i 1.25 dl vatten och låt stå.
- Häll 2.5 dl vatten i en kastrull och häll i sockret rör tills sockret löser upp sig. Låt sedan sockerlösningen koka ordentligt tills den blir 122 grader (låt ett lock ligga lite på sidan så att ångan rinner ned över kanterna igen, då bildas det inga kristaller i sockerlagen). Har du ingen termometer, låt lösningen koka i 10 minuter. Se till att den inte blir gyllene utan bara helt genomskinlig.
- Försiktigt nu! Häll i gelatinet och vattnet och rör om, det kommer att bubbla ordentligt. Blanda även i din smaksättning och ställ sockerlösningen åt sidan.
- Vispa äggvitan tills den bildar fina toppar.
- Nu skall du försiktigt blanda ned sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt. Det kan vara fiffigt att ha en kompis i det här läget.
- Vispa i 10 minuter till, för det är nu du ser till att marshmallowsen får rätt fluff.
- Lägg hälften av smeten i den pudrade formen.
- Färgsätt den som är kvar med ca 0,5 msk röd hushållsfärg. Vispa en stund till.
- Häll nu över den rosa/röda färgen över den vita. Droppa i några droppar av hushållsfärgen i smeten. Rör runt med en gaffel så det blir marmorerat.
- Sikta sedan försiktigt lite puder på toppen.
- Låt stelna ett tag och skär sedan remsor som blir ”fläskisar”. Doppa i socker eller kokos eller ät dom som dom är.