Bakning

Geléhallon med saffran

Geléhallon med saffran

Advent närmar sig och det kliar i fingrarna efter att få sätta igång att göra julgodis. Gillar du gelégodis kan det här vara något för dig. Smaksätt med julens gyllene krydda saffran. Jag testade också att smaksätta några med lite havtornssaft för att göra dom lite mer syrliga. Inspiration kommer från Fredriks Fika.

Ingredienser till ca 50 st

  • 10 st geleinblad
  • 2,5 dl drickfärdig klar äppeljuice
  • 1 dl strösocker
  • 50 g glykos
  • 0,5 g saffran
  • ev lite havtornssaft för mer syrlig smak, testa dig fram

Du behöver någon typ av silikonform. Neutral olja av smörja in formen med. Strösocker att vända hallonen i.

Gör så här:

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  • Blanda ner äpplejuice, glykossirap, strösocker och saffran i kastrullen och låt koka upp tills sockret löst upp sig. Smaksätt ev med lite havtornssaft.
  • Krama ur gelatinbladen och smält i gelén.
  • Olja formen med lite naturell olja. Låt gelén svalna något och fyll sedan formarna. Ställ i kylskåp i cirka 2-4 timmar tills de stelnat helt.
  • Ät saffranshallonen precis som de är, eller rulla dem i lite socker. Ska du rulla dem i strösocker är det bäst att låta dem torka i rumstemperatur innan så att de inte är fuktiga, annars smälter sockret. Låt dom ligga i rumstemperatur i 12-24 timmar innan du rullar dom i socker.

Läs nästa

Pepparkaksdeg
Ostkaka med keso