- 50 gjäst
- 2,5 dl vatten - kallt
- 2 pkt saffran - (à 0,5 g)
- 50 g smör - rumsvarmt
- 2 ägg - stora eller 3 små
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 11 dl vetemjöl - (660 g)
- 400 g smör - kylskåpskallt
- FYLLNING
- 150 g saltat smör
- 200 g mandelmassa
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, ägg, socker och salt. Häll i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen ca 30 min.
Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en rektangel, ca 30 x 45 cm. Lägg bakplåtspapper på 400 g smör och platta till med kaveln så att det blir knappt hälften så stort som degen. Lägg smörplattan på ena hälften av degen, spara en kant på 2–3 cm, och vik över den andra halvan av degen. Tryck till lätt med kaveln och kavla ut på bredden.
Vik in kanterna av degen mot mitten så att de går helt omlott och kavla försiktigt ut igen.Upprepa detta två gånger till, vänd degen ett halvt varv efter varje gång och mjöla lätt. Om degen känns mjuk, sätt in den i kylen emellanåt. Lägg den i kylen ca 15 min.
Sätt ugnen på 250°. Ta fram degen och lägg den på arbetsbänken. Kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 60 cm. Bred på blandningen. Rulla ihop skär 2 cm tjocka bitar och lägg skärytan nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 15 min. Pensla med äggvita. Grädda i nedre delen av ugnen 8–10 min. Låt wienerbröden svalna på galler.