Knådfria, saftiga lussebullar hittar du i receptet som jag bakat från boken ”Bröd, bröd, bröd” av Martin Johansson. Gillar du att baka rekommenderar jag den här varmt. Jag har bakat mig igenom flera recept. Enkla och prestigelösa.
Saffransbullar, ca 30 stycken
Saffransröra
- 0,5 g/1 kuvert saffran
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk rom eller annan starksprit
INGREDIENSER – DEG
- 25 g jäst
- 2,5 dl kallt vatten
- 2,5 dl kall mjölk
- 2,25 dl strösocker
- 150 g smör
- 0,75 tsk salt
- 14 dl vetemjöl special, (850 g)
- 25 g smör att pensla med
- Strösocker att doppa bullarna i
GÖR SÅ HÄR
- Blanda samman saffransröran och låt den stå och dra i 2–3 timmar.
- Blanda samman jäst, vatten, mjölk, strösocker, salt och saffransröran i en bunke. Blanda ner 500 g av mjölet och rör ihop till en slät smet. Hyvla gärna ner det kalla smöret med en osthyvel. Blanda därefter ner resten av mjölet och arbeta samman till en deg, antingen för hand eller med degblandare.
- Täck bunken med plastfolie och låt vila i ca 1,5 – 2 timmar.
- Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och forma den till en bulle genom att vika in kanterna på degen mot mitten och sedan lägga tillbaka degen med skarven nedåt i bunken. Strö lite mjöl över och täck med plastfolie. Låt degen jäsa ca 1,5 timme eller kalljäs i kylskåpet upp till 10 timmar.
- Dela degen bitar, ca 60-70 gram är lagom. Forma runda bullar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt för att jäsa i ca 2 timmar, under bakduk.
- Sätt ugnen på 210°C.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
- Ta ut bullarna. Låt dom svalna något på plåten under en bakduk. Smält 25 gram smör och häll upp sockret en en skål. Pensla bullarna med smöret och doppa dem i sockret. Ät och njut!
- Ps. Fryser du in bullarna, gör det utan smält smör och socker. Tina upp bullarna genom att lägga in dom i en ugn som är uppvärmd till 150 grader i några minuter. Då smakar det nybakat!
- Tyvärr hann jag inte fånga bullarna innan de åts upp. Rykande åtgång med andra ord. Men här ser ni en halv bulle 😉 Saftig och god som tusan.