Läckra bröd att servera under halloween. Kul att göra och förvandlingen efter tiden i ugnen är lika spännande varje gång. Utseendet påminner om mönstret på fågelägg.
Krackelerade bröd
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk, fingervarm
- 2 tsk salt
- Röd hushållsfärg
- 2 msk rapsolja
- 13-15 vetemjöl
Topping till frallorna
- 1,5 msk torrjäst
- 1 msk socker
- 3,5 dl rismjöl
- 2-2,5 dl vatten, ca 40-50 grader varmt
- Svart hushållsfärg
Gör så här:
- Frallorna: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör runt till hösten löst upp sig. Rör ner salt och olja och ca 1 tsk karamellfärg. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Vill du addera mer färg gör det nu. Tillsätt mer mjöl tills du har en smidig deg. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 min.
Under tiden rör du ihop toppingen
- Mät upp alla de torra ingredienserna och rör ner vattnet. Tillsätt svart hushållsfärg tills du har en färg du är nöjd med. Hur tjock ska smeten vara? Det beror på hur tjockt lager du vill ha på dina bröd. Vill kan ha tjockare lager väljer du att minska på vattnet. Du kan klicka på smet på bullarna. Vill du ha tunnare smet häller du i mer vatten, den vara tjockare än pannkakssmet. Då kan du doppa bullarna i smeten. Låt den svälla under tiden degen jäser. Vilket blir ca 15-20 min.
Brödet
- Häll ut degen på ett bakbord. Dela upp degen i lika delar, forma dom till runda bollar, ca 20-25 st beroende hur stora du vill ha. Doppa den övre delen av varje bulle i smeten, eller klicka på smet och bred ut på varje bulle. Lägg bullarna på en bakplåtsklädd plåt. Låt vila ca 30 min innan dom åker in i ugnen mellan 10-15 min på 200 grader.
Ät och njut till en god soppa eller frukostbröd.