Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
5 dl standardmjölk
200 g Hellmann´s real mayonnaise
1,5 g saffran
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl special
Ägg till pensling
Russin till garnering
Fyllning
250 g mandelmassa
2 msk ströscoker
1 tsk vaniljsocker
120 g smör, rumstempererat
Gör så här:
Smula sönder jästen i degbunken.
Värm mjölken till 37 grader C, och häll ner saffran. Låt den stå och dra 2 min. Var noga med att vätskan inte blir för varm, jästen dör när det är över 48 grader.
Häll blandningen över jästen så att den löser sig.
Tillsätt socker, majonnäs (ger en saftigare deg), och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 minuter och i en hushållsassistent ca 5 minuter.
Strö mjöl över degen. Täck den med bakduk eller plastfolie. Låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, till dubbel storlek, ca 40 minuter. Täcker man bunken med plastfolie eller en påse istället för bakduk bidrar det till att fukten stannar i degen och det jäser bättre.
Sätt ugnen på 250 grader om du ska baka lussebullar och 225 grader om du gör längder och kransar.
Saffranskrans
Kavla ut degen på mjölad yta. Tag fyllningen och bred ut rikligt över degen. Finhacka
Rulla ihop degen och fäst vid ändarna så att det formar en ring. Tryck till degen för att få ut luften och så att den blir tät. Ta sedan en stor sax och klipp snitt på snedden. Ta om vartannat och vik åt sidan.
Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt brödet jäsa 20-40 minuter. Pensla med ägg och garnera gärna med mandelspån.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-8 minuter och kransen ca 20 min. Får den mycket färg kan du lägga över baksplåtspapper till den är klar. Tänk på att gräddtiden varierar från ugn till ugn.