Perfekt bröd att baka och frysa in eller så går hela plåten åt på en gång när man har många barn hemma som jag har.
Bröd i långpanna, 24 st
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
2 msk honung
ca 8-9 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Koka upp hälften av vattnet.
2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är 37 grader.
4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
5. Tillsätt rågsikt ägg, salt, honung.
6. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 10 minuter i maskin.
7. Låt degen jäsa i 30 minuter.
8. Smörj en långpanna med smör. Jag använde en som var 35*40cm.
9. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten.
10. Skär bröden i trekanter. jag använde en degskrapa som jag doppade i lite mjöl. Strö över lite mjöl och picka bröden.
11. Låt jäsa i ca 30 minuter.
12. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet mitt i ugnen 13-14 minuter.
13. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att bryta och äta! Receptet kommer från Fredriks Fika.