Mandelkubb

Mandelkubb

Lättbakad klassisk kaka till fikat. Sprödheten får kakan genom hjorthornssaltet och smaken genom bittermandeln. Bli inte förvånad om det kommer en stickande doft från ugnen när du gräddar kubbarna. Det är hjorthornssaltet. Den försvinner efter gärningen och tar inte smak.

Mandelkubb 

Ca 24 st

100 g smör, rumsvarmt

1 ½ dl strösocker

1 ägg

2 dl filmjölk

7 bittermandlar, fint rivna

2 tsk hjorthornssalt

5 ½ dl vetemjöl

Garnering

1-2 dl pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör och strösocker poröst med en elvisp. Tillsätt ägg, filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

Dela smeten i två delar. Rulla dem till två långa längder och skär varje längd i 12 avlånga bitar. Rulla degen i lite mjöl om  den känns för kladdig.

Forma bitarna till rektanglar (försiktigt) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på pärlsocker. Tryck till lite lätt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–14 min. Låt kakorna kallna på ett galler.

PS. Dagen efter att jag bakade kubbarna upptäckte jag några legat kvar på gallret under natten. Istället för mjuka kubbar blev de skorpor. Väldigt goda dessutom.

Läs nästa

Dammsugare utan vitt socker
Tacosemla